Měl by stát platit alimenty za nezodpovědné rodiče?

Ministryně práce a sociálních věcí navrhuje, aby stát za dlužníky platil alimenty a ty pak zpětně vymáhal. Je to dobrý nápad?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová /ČSSD/ navrhuje, aby stát platil alimenty za jejich neplatiče. Argumentuje tím, že děti /především samoživitelek/ mají právo na plnohodnotný život a neměly by doplácet na své nezodpovědné rodiče. České samoživitelky nemají mnohdy ani na základní potraviny a podle Maláčové za vše může dnešní doba. Dle ní přestává být normální pro většinu lidí při rozchodu či rozvodu zodpovídat za své děti, dříve byla situace lepší. Cílem zákona, který navrhuje,  je zajistit, že pokud jeden z rodičů přestane po určité době platit alimenty, začne je místo něj platit stát. Úřady pak od něj částku budou vymáhat zpětně. Samoživitelská rodina tak nebude muset řešit náhlé výpadky financí.

Myslím, že to není dobrý nápad. Povede to ještě k nezodpovědnému chování některých rodičů, zcela jistě spousta matek bude rezignovat na ovlivnění chování svého protějšku ve smyslu …ale co,  stejnak to stát zaplatí….  Nepovede to k dalšímu nárůstu státní agendy, již tak přebujelé? A dovede stát vůbec účinně vymáhat alimenty? Otázek, které by zpochybnily nápad ministryně Maláčové, jistě napadne každého více.

A proč mám vlastně já jako zodpovědný rodič, který vychoval dvě děti, doplácet za nezodpovědné rodiče, kteří nejsou schopni platit alimenty na své děti? Nebylo přece rozhodnutí rodičů mít své děti svobodné rozhodností svobodného jedince, který by měl vědět, co starost o děti obnáší, proč by měl vstupovat do rodiny stát a brát tuto zodpovědnost na sebe, proč by měl stát vůbec suplovat péči o rodinu??

Autor: Martin Vlasák | neděle 11.11.2018 13:09 | karma článku: 36,45 | přečteno: 1325x