Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem jedou pánové Klaus, Nečas, Langer, Drobil a spol.?

Lze ČR ještě vůbec považovat za právní stát, pokud zde nikdy nebyla řádně prošetřena jediná stamilionová, natož miliardová kauza? Pokud bývalý senátor Alexandr Novák (ODS) nedávno usvědčený z převzetí 40 mil. úplatku dostal pouze podmíněný trest? Pan Libor Michálek postupoval jak nejlépe mohl. A pakliže pánové Klaus, Nečas, Langer a spol. tak usilovně odvádějí pozornost od podstaty věci, neváhají hájit člověka, který evidentně nabízel úplatek ve formě funkce výměnou za zničení důkazních nahrávek a neostýchají se veřejnosti tvrdit absurdnosti typu, že jediný kdo v celé kauze selhal je pan Michálek (který postupoval přesně podle vládní příručky pro boj s korupcí), je legitimní se ptát, co by to mohlo naznačovat.

Chobotnice pobřežní (Octopus vulgaris)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

pozn. pod čarou: Výše uvedená úvaha, vč. provokativního nadpisu, je nadsázka. V žádném případě nenaznačuji, že by výše uvedení vrcholní představitelé byli zapleteni do organizovaném zločinu. Ostatně, kterýkoliv občan ČR, v případě, že by měl důvodné podezření, že tomu tak je, má možnost se dostavit na nejbližší služebnu Policie ČR a podal trestní oznámení. Dále uvádím, že i v rámci nadsázky by tam kromě představitelů strany ODS mohlo být uvedeno jistě více politiků (napříč  v š e m i  stranami), kteří nejvíce symbolizují smutnou skutečnost klesající důvěry občanů v principy zastupitelské demokracie (přesto, že v současných kauzách "nečistého tendru na pražskou čističku" či "honu na Michálka" hráli či  hrají "mrtvé brouky", mám na mysli zejména představitele pražské ČSSD, kteří "mediální kulometnou palbu" přežívají v relativním klidu a bezpečí v modrém zákrytu, ačkoli zodpovědnost za zmanipulovaný tendr padá rovnoměrně i na ně).

Podle mne mezi demokratickými stranami neexistují strany andělů a strany mizerů. V každém lidském společenství, tedy i v každé politické straně (vč. ODS) jsou lidé slušní a pak bohužel i ti ostatní. Je to vždy především o konkrétních lidech a o tom, zda v daném politickém subjektu početně převáží ti první nebo ti druzí. Pan primátor Svoboda nedávno poučoval rozhněvané Pražany o demokracii a přitom se sám se svými spolustraníky z pražské ODS chová nedemokraticky (př. obstrukce vůči nespokojeným Pražanům formou záboru prostoru před magistrátem, aby jim tímto arogantním způsobem znemožnili vyjádřit jedno ze základních občanských práv v blízkosti radnice). Pane primátore, podle mého názoru, Vy nemáte právo mluvit o demokracii, pokud ji sám nevyznáváte a své oponenty z řad občanů Prahy nerespektujete.

Politické strany akutně potřebují mladé, hrdé, sebevědomé, dosud nezkorumpované a zároveň  o b t í ž n ě   z k o r u m p o v a t e l n é  lidi (tj. bez kostlivců ve skříni) - lidi, kteří se srovnají s tím, jít se svojí "kůží na trh", dobrovolně se nechat vystavit urážkám a vulgaritám ze strany anonymů, na komunálních zastupitelstvech brát směšnou odměnu (v případě opozičních zastupitelů jde řádově o několik tisíc Kč za měsíc*), a co zejména, dát v sázku i svůj kredit, pro případ, že by v budoucnu měli morálně selhat. Všichni politici jsou pouze lidské bytosti a proto je nezbytně nutné, aby politické strany, které to myslí s demokracií vážně, měly nastavené účinné vnitřní kontrolní mechanismy. Mám pocit, že právě představitelé těch politických stran, v jejichž rámci kontrolní mechanismy selhávají nejviditelněji, se - oprávněně, asi dobře vědí proč - bojí toho, čemu se říká "občanská společnost", této poslední možné a tak nejdůležitější - vnější - pojistky demokracie.

Pane prezidente Klausi, pane premiére Nečasi, pane primátore Svobodo, stojím si za svým názorem, že pokud by Česká republika měla více  Liborů Michálků, tedy statečných a zásadových lidí (mužů a žen), kteří se nezpronevěřují svému svědomí, a ani nerezignují, a neváhají jít do bezpečnostního rizika a postavit se "chobotnici", byli bychom s tou naší českou zemí dávno někde jinde.

Martin Uhlíř - zastupitel TOP 09 v Praze 10 (kvůli "slavným" rodákům jako Tomáš Hrdlička (ODS) či Petr Hulinský (ČSSD) přezdívané "líheň kmotrů")

 

pozn. * = abych nebyl nesprávně pochopen, na onu odměnu-neodměnu si nestěžuji, vzhledem k tomu, že mě politika baví (a i rozumím tomu, že to mnoha lidem může znít divně až podezřele:). Jen si upřímně myslím, že tady v tom našem "krapet rovnostářském" Česku veřejnost až příliš tlačí na snižování odměn u politiků a  neuvědomuje si, že mnozí z těch lidí (jistě ne všichni:), by se s klidem, díky svým  schopnostem, uživili v jiných povoláních za vyšší peníze. Nízké odměny mi u těch pracovitých a poctivých (skutečně tam tací jsou, ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát:) nepřijdou fér, navíc u těch méně morálně zakotvených se podle mne mohou stát spouštěcím mechanismem ve zlomovém rozhodnutí přejít na onu "Dark Side of the Force". Nezlobte se na mě za tento anti-populistický názor, holt to tak, jako pravicově smýšlející člověk, cítím.

 

P.S. postup pro ty, kteří se nenechali odradit posledním odstavcem :-)

1. předně díky, za to, že jste se ještě nenechali znechutit a že stále chodíte k volbám

2. pokud máte chuť udělat i něco víc, můžete se angažovat v nějakém existujícím občanském sdružení nebo si se spřízněnými dušemi založit vlastní

3. pokud máte chuť se ještě více zapojit, neváhejte vstoupit do nějaké Vám nejbližší existující strany (ovšem pozorně vybírejte:) nebo si opět se spřízněnými dušemi můžete založit vlastní - pokud máte sami v sebe důvěru, berte to tak, že i kdyby to bylo jen kvůli tomu Vašemu +1 hlasu při klíčovém hlasování o vedení strany (či obecně subjektu Vaší angažovanosti), tak vězte, že to mělo smysl... budete si moci říct "jsem rád, že jsem pro tu změnu něco udělal a jenom nenadával u TV/ u piva/PC her ... doplňte si sami ;-)

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | úterý 21.12.2010 4:26 | karma článku: 32,74 | přečteno: 3143x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5779x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...