V čem jedou pánové Klaus, Nečas, Langer, Drobil a spol.?

Lze ČR ještě vůbec považovat za právní stát, pokud zde nikdy nebyla řádně prošetřena jediná stamilionová, natož miliardová kauza? Pokud bývalý senátor Alexandr Novák (ODS) nedávno usvědčený z převzetí 40 mil. úplatku dostal pouze podmíněný trest? Pan Libor Michálek postupoval jak nejlépe mohl. A pakliže pánové Klaus, Nečas, Langer a spol. tak usilovně odvádějí pozornost od podstaty věci, neváhají hájit člověka, který evidentně nabízel úplatek ve formě funkce výměnou za zničení důkazních nahrávek a neostýchají se veřejnosti tvrdit absurdnosti typu, že jediný kdo v celé kauze selhal je pan Michálek (který postupoval přesně podle vládní příručky pro boj s korupcí), je legitimní se ptát, co by to mohlo naznačovat.

Chobotnice pobřežní (Octopus vulgaris)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

pozn. pod čarou: Výše uvedená úvaha, vč. provokativního nadpisu, je nadsázka. V žádném případě nenaznačuji, že by výše uvedení vrcholní představitelé byli zapleteni do organizovaném zločinu. Ostatně, kterýkoliv občan ČR, v případě, že by měl důvodné podezření, že tomu tak je, má možnost se dostavit na nejbližší služebnu Policie ČR a podal trestní oznámení. Dále uvádím, že i v rámci nadsázky by tam kromě představitelů strany ODS mohlo být uvedeno jistě více politiků (napříč  v š e m i  stranami), kteří nejvíce symbolizují smutnou skutečnost klesající důvěry občanů v principy zastupitelské demokracie (přesto, že v současných kauzách "nečistého tendru na pražskou čističku" či "honu na Michálka" hráli či  hrají "mrtvé brouky", mám na mysli zejména představitele pražské ČSSD, kteří "mediální kulometnou palbu" přežívají v relativním klidu a bezpečí v modrém zákrytu, ačkoli zodpovědnost za zmanipulovaný tendr padá rovnoměrně i na ně).

Podle mne mezi demokratickými stranami neexistují strany andělů a strany mizerů. V každém lidském společenství, tedy i v každé politické straně (vč. ODS) jsou lidé slušní a pak bohužel i ti ostatní. Je to vždy především o konkrétních lidech a o tom, zda v daném politickém subjektu početně převáží ti první nebo ti druzí. Pan primátor Svoboda nedávno poučoval rozhněvané Pražany o demokracii a přitom se sám se svými spolustraníky z pražské ODS chová nedemokraticky (př. obstrukce vůči nespokojeným Pražanům formou záboru prostoru před magistrátem, aby jim tímto arogantním způsobem znemožnili vyjádřit jedno ze základních občanských práv v blízkosti radnice). Pane primátore, podle mého názoru, Vy nemáte právo mluvit o demokracii, pokud ji sám nevyznáváte a své oponenty z řad občanů Prahy nerespektujete.

Politické strany akutně potřebují mladé, hrdé, sebevědomé, dosud nezkorumpované a zároveň  o b t í ž n ě   z k o r u m p o v a t e l n é  lidi (tj. bez kostlivců ve skříni) - lidi, kteří se srovnají s tím, jít se svojí "kůží na trh", dobrovolně se nechat vystavit urážkám a vulgaritám ze strany anonymů, na komunálních zastupitelstvech brát směšnou odměnu (v případě opozičních zastupitelů jde řádově o několik tisíc Kč za měsíc*), a co zejména, dát v sázku i svůj kredit, pro případ, že by v budoucnu měli morálně selhat. Všichni politici jsou pouze lidské bytosti a proto je nezbytně nutné, aby politické strany, které to myslí s demokracií vážně, měly nastavené účinné vnitřní kontrolní mechanismy. Mám pocit, že právě představitelé těch politických stran, v jejichž rámci kontrolní mechanismy selhávají nejviditelněji, se - oprávněně, asi dobře vědí proč - bojí toho, čemu se říká "občanská společnost", této poslední možné a tak nejdůležitější - vnější - pojistky demokracie.

Pane prezidente Klausi, pane premiére Nečasi, pane primátore Svobodo, stojím si za svým názorem, že pokud by Česká republika měla více  Liborů Michálků, tedy statečných a zásadových lidí (mužů a žen), kteří se nezpronevěřují svému svědomí, a ani nerezignují, a neváhají jít do bezpečnostního rizika a postavit se "chobotnici", byli bychom s tou naší českou zemí dávno někde jinde.

Martin Uhlíř - zastupitel TOP 09 v Praze 10 (kvůli "slavným" rodákům jako Tomáš Hrdlička (ODS) či Petr Hulinský (ČSSD) přezdívané "líheň kmotrů")

 

pozn. * = abych nebyl nesprávně pochopen, na onu odměnu-neodměnu si nestěžuji, vzhledem k tomu, že mě politika baví (a i rozumím tomu, že to mnoha lidem může znít divně až podezřele:). Jen si upřímně myslím, že tady v tom našem "krapet rovnostářském" Česku veřejnost až příliš tlačí na snižování odměn u politiků a  neuvědomuje si, že mnozí z těch lidí (jistě ne všichni:), by se s klidem, díky svým  schopnostem, uživili v jiných povoláních za vyšší peníze. Nízké odměny mi u těch pracovitých a poctivých (skutečně tam tací jsou, ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát:) nepřijdou fér, navíc u těch méně morálně zakotvených se podle mne mohou stát spouštěcím mechanismem ve zlomovém rozhodnutí přejít na onu "Dark Side of the Force". Nezlobte se na mě za tento anti-populistický názor, holt to tak, jako pravicově smýšlející člověk, cítím.

 

P.S. postup pro ty, kteří se nenechali odradit posledním odstavcem :-)

1. předně díky, za to, že jste se ještě nenechali znechutit a že stále chodíte k volbám

2. pokud máte chuť udělat i něco víc, můžete se angažovat v nějakém existujícím občanském sdružení nebo si se spřízněnými dušemi založit vlastní

3. pokud máte chuť se ještě více zapojit, neváhejte vstoupit do nějaké Vám nejbližší existující strany (ovšem pozorně vybírejte:) nebo si opět se spřízněnými dušemi můžete založit vlastní - pokud máte sami v sebe důvěru, berte to tak, že i kdyby to bylo jen kvůli tomu Vašemu +1 hlasu při klíčovém hlasování o vedení strany (či obecně subjektu Vaší angažovanosti), tak vězte, že to mělo smysl... budete si moci říct "jsem rád, že jsem pro tu změnu něco udělal a jenom nenadával u TV/ u piva/PC her ... doplňte si sami ;-)

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | úterý 21.12.2010 4:26 | karma článku: 32,74 | přečteno: 3144x