Co o člověku vypovídá jeho titul aneb I magistr může být blbec

K sepsání následující úvahy mne přiměla diskuse pod mým prvním článkem (původně jsem měl připravené poutavé vyprávění o islámu, ale o tom až příště). Někteří se podivovali nad tím, že takovou slátaninu napsal Mgr., jiní k tomu ještě s chutí dodali, že „pan magistr“ spletl jméno paní Zdeny Mašínové (už si její jméno budu pamatovat asi napořád). Inu, někteří spoluobčané mají zřejmě přehnaná očekávání, co se titulovaných týče. Možná je můj článek slátanina, proč však tolik lidí klade tolik důležitosti mému titulu, na kterém ani nijak zvlášť nelpím?

Promovaní sežrali veškerou moudrost světa a na ostatní už nezbylo.David Goehring: http://jakseoblect.cz/jak-se-oblect-na-promoci/

Možnou odpovědí by bylo, že takoví kritici tráví příliš často nedělní odpoledne sledováním filmů pro pamětníky (případně čtením Káji Maříka) a se slzou v oku „vzpomínají“ (byť tehdy ještě snad ani nežili), na doby, kdy oslovení „paní inženýrová“ něco znamenalo. Vytváří si tak idealizovanou představu o lidech s titulem, kterým přisuzují nadlidské schopnosti (neomylnost, chytrost, vznešenost atd.). Když pak nějaký „Mgr.“ udělá chybu či projeví odlišný názor, v kritice pak takový prvorepublikovými filmy poznamenaný člověk vyjádří buď své rozhořčení, nebo znechucení (nebo oboje) nad tím, že „něco takového vyplodil magistr“.

Prosím vás, i magistr či inženýr může být blbec! A pokud ne, bude vždy omylným člověkem. Proč mají někteří pocit, že když něco řekne „inženýr“ nebo „doktor“, tak to musí být v pořádku, bez chyby, neutrální, nemastné, neslané, nezajímavé. Proč se tím v kritice ohání? Pokud jim něco vadí, proč, nevytknou konkrétní větu? Udělal jsem chybu, že jsem otevřený dopis (který byl původně jen obyčejným mailem a byl napsán ve stavu rozčilení) ponechal i s mým titulem a smazal jen adresu.

Ale nešť. Holt jednou jsem magistr a budu asi muset zapracovat na své dokonalosti a bezchybnosti. Již jsem ve své malosti zapomněl, že vysoká škola je od toho, aby produkovala bezchybné, všem se líbící vzdělané ovčany bez názoru. Třeba to jednou dotáhnu až tam, kam nejlepší primátor, neomylný Bc. Roman Onderka, MBA. Do té doby, vážení a milí čtenáři, vězte, že Mgr. Martin Tomeš chyby dělal, dělá a pravděpodobně ještě nějakou dobu dělat bude. Nezavděčí se všem a je s tím smířen. Ctí však svobodu anonymních diskutérů nazývat ho titulovaným blbcem.

P.S. Text výše byl napsán v nadsázce a nemá v úmyslu nikoho urazit. Autor také neměl v úmyslu ze sebe udělat chudinku, které všichni ubližují. S kritikou počítá, blog je kůže na trhu, za kterou nese odpovědnost. Takže jen do něj.

 

Autor: Martin Tomeš | čtvrtek 24.11.2011 21:20 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1608x
  • Další články autora

Martin Tomeš

Řezník má právo sedět!

5.12.2013 v 16:30 | Karma: 18,89

Martin Tomeš

Cedník na hlavě? Proč ne?

6.8.2013 v 11:10 | Karma: 18,21