Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ryba smrdí od hlavy

Představ si, že se ti ten nejkrásnější, okouzlující člověk zadívá do očí a řekne: “Jsi vyjímečný. Sluší ti to. A děláš dobře svou práci.” Ví přesně, co máš rád. Čte tvoje nejtajnější myšlenky. A tobě připadá, že jsi našel spřízněnou duši. Zažíváš jednu z těch vzácných chvil, pro které stojí za to žít. A než se naděješ, vytvoříš si silné osobní pouto.... s psychopatem.

Takto začíná provokativní dokument I´m Fishead (v češtině Ryba smrdí od hlavy) z úst amerického herce Petera Coyote . A co je neobvyklé, jedná se o český dokument a k tomu na světové úrovni! Je natáčen pro globálního diváka (rozuměj amerického) se všema efektama, názornou grafikou a pořádnou gradací na konci, že i po hodině sledování se nemůžete odtrhnout od obrazovky. Autory jsou bývalý psychiatr Misha Votruba a Václav Dejčmar, spolumajitel galerie DOX a akcionář brokerské firmy RSJ Karla “pozitivní evoluce” Janečka.

Hned ze začátku nás autoři seznámí, že náš svět řídí či se na řízení alespoň z části podílí psychopati/sociopati a představují asi 1% naší populace. Typičtí psychopati si nedokáží spojit svoje činy s emocemi, mají touhu po moci, manipulování svým okolím a jsou pro to schopni udělat cokoliv. Lidé, kteří postrádají i sebemenší kousek empatie a konají bez ohledu na důsledky. Emoce ale dokáží skvěle předstírat a tak většina z nás psychopata není schopna rozpoznat a určitě je ve svém okolí některým ovlivňována. Prostě takový typický vrcholový politik či korporátní “byznysman” dnešní doby.

Dobře, takže... Potvrdilo se, co jste podvědomě věděli. Svět je do jisté míry ovládán psychopaty. Co s tím uděláme? Vyřídíme si to s nimi? Svrhneme je? Jak? Je tohle vůbec jádro problému? Jsou oni tou zkaženou rybí hlavou? … Kdyby to šlo, nechtěli byste být také psychopat? To se dá zařídit poměrně jednoduše...

Další část filmu se zaměřuje spíše na amerického diváka a tzv. “pilulky štěstí”. Prášky proti úzkostem a antidepresiva jako Prozac, Xanax apod. berou ročně desítky milionů Američanů a jejich spotřeba roste a to i v jiných západních zemí … i v ČR. Tyto “pilulky štěstí” jsou zneužívány a berou se i na každodenní úzkosti, které občas má každý z nás. Tvůrci dokumentu se zde snaží celkem přesvědčivě dokázat, že tyto “oblbováky” dělají z lidí něco, co se blíží psychopatům. Utlumují emoce, zpětnou vazbu na vaše chování a úzkosti, které vás provázejí, když se rozhodujete nad něčím důležitým, např. kam investovat miliardu dolarů na Wall Streetu před finanční krizí. Ač v této části dokumentu s autory tolik nesouhlasím a znám lidi, kterým podobné prášky zajistily důstojný život, v Americe to může být hodně jiné a z argumentů, které skládají jeden na druhý, jsem měl husí kůži a trošku mi začíná dávat smysl chování některých “hráčů” na burze.

Je velké pokušení říci, že problém jsou psychopati a lidé závislí na prášcích, kteří se jako psychopati chovají. Ale tím zapomínáme na hlavní otázku: “Proč s tím my ostatní nic neděláme?”

Já nic nezmůžu. Nemá cenu jít volit. Jsem asi jediný komu se ta věc nelíbí a všem je to jedno. Kašlu na to, zůstanu doma a radši se budu starat sám o sebe.... Pokud druhá třetina filmu byla určena spíše Američanům, tak ta poslední dává úder na solar Čechům a doporučoval bych ji vysílat vždy před volbami. Ale i tak není třeba se zde rochnit se v naší české “malosti” a apatii ke svému okolí, podobný problém mají všude i když možná ne tak velký. Většina lidí je v základu dobrá, ale prostě pasivní. Jak ji však rozhýbat? Na to autoři dokumentu nacházejí odpověď v tzv. sociálních sítích a těmi nemyslí jen ty online, ale sítě mezi lidmi celkově. Ukazují na mnohých výzkumech, že svým příkladným (nebo také špatným) chováním určitým způsobem ovlivňujeme nejen své blízké okolí a přátelé, ale také další dva stupně kontaktů k tomu - tedy přátelé přátel přátel. A to už je celkem slušná skupina lidí. Jak si toto uvědomíme, tak nějaká angažovanost či alespoň příkladné chování dostávají úplně jiný rozměr. Bylo vypočítáno, že stačí 5-6% populace a dokáží změnit chování a směr celého národa. Jako příklad vhodný následování a kde se to prokázalo, je zde uváděn Václav Havel a disidenti. Když jsem v kontextu všech těch věcí v dokumentu slyšel urývky z rozhovorů s ním, tak až teď mi pořádně začalo docházet, jak hluboký pohled na společnost měl.

Takže představte si, že se vám nejkrásnější, okouzlující člověk podívá do očí a řekne: “Můžeš zachránit svět.” Co uděláte? Můžeme se se zapáchající rybou vypořádat, když si uvědomíme, že v tom jsme společně, přestaneme vzhlížet k vrcholu pyramidy, kde jsou celebrity a vládci a rozhlédneme se do stran. Výhoda stáda je v tom, že stačí, aby si 5% až 6% populace něco uvědomilo, například nebezpečí, a najednou si ho uvědomí téměř všichni. Náš budoucí úspěch závisí na odpovědi na tyto dvě otázky: Kolik nás je? Kolik nám schází k těm 5-6 procentům?
A co uděláte VY?

Celý film můžete s českými titulky zkouknout zde: http://vimeo.com/51335144Webové stránky projektu: www.fishead.czFacebook: http://www.facebook.com/fisheadcz

Více o autorovi najdete na jeho Twitteru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | neděle 25.11.2012 11:00 | karma článku: 16,52 | přečteno: 3238x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a Katarem

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:02

Aktualizujeme Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří předložený...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno 

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.