Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč budu volit TOP09?

Jsem velmi potěšen, jak se před volbami 2013 plní veřejný prostor osobními názory lidí, koho budou volit a proč. Jakoby se česká občanská společnost konečně otevírala a nebála se říci svůj názor. S plno z názorů nesouhlasím, stejně asi jako třeba vy s tímto mým, ale už jen to, že se vede veřejná debata, je podle mě úspěch. Proto bych se rád do té diskuze přidal i s mými názory a argumenty, proč jsem si po dlouhém zvažování vybral zrovna TOP09.

1) Udělali to, proč jsem je volil
TOP09 jsem volil i v minulých volbách a určitě jsem nad svým rozhodnutím tolik nepřemýšlel jako nyní. Vybral jsem si je jako alternativu k čím dál horší ODS, kvůli Schwarzenbergovi a slibu, že budou šetřit. V podstatě jsem po nich chtěl jen jedno, aby přiškrtili tempo zadlužování a šlápli na brzdu s rozhazováním peněz a přesně to udělali. Časem se ukázalo, že to pro ekonomiku mělo horší efekt a že nějaké kroky (u sociálně slabších skupin) zrovna nepromysleli, ale svůj slib splnili a patříme k nejlépe hospodařícím zemím v Evropě (co se zadlužení týče, v jiných věcech máme ještě slušné rezervy :-)), úroky na dluh jsou na úrovni Německa a konečně se začalo veřejně debatovat, zda je nekonečný a bezhlavý růst HDP to, co nás všechny činí šťastný a co nás žene kupředu. Já si to nemyslím.

2) Nová strana, která přežila
Nepamatuji si moc nových stran, které by přežily jedno volební období, tím myslím udrželi se nad 5% v dalších volbách. Všechny ty Unie svobody, Čtyřkoalice, Věci veřejné, Zelení apod. se po zvolení rozpadli a v dalších volbách vyhořeli. TOP09 se podle průzkumů skoro jistě do parlamentu opět dostane a za to jim tleskám. Vsadím se s vámi, že Zemanovci, Okamurovci či Babišovci, pokud budou zvoleni, se do dalších voleb znemožní, rozpadnou a již o nich znovu neuslyšíme. Však se plno z nich drolí už před volbami a to se ještě ani nestihli “zašpinit” ve vládě jako TOP09. Jsem proto rád, že TOP09 se z protestní strany dokázala přetavit ve stranu plně funkční s velkým zázemím v regionech a zastupitelstvích (to hlavně díky Starostové a nazávislí).

3) Farský, Heger, Schwarzenberg, Kučera a další
Na první pohled to vypadá, že TOP09 má jen Kalouska a Schwarzenberga, naštěstí to není pravda a strana stojí na více jak dvou nohách.

Pana Farskýho sleduji už od jeho startu do politiky, kdy v Semilech dělal starostu a on je ukázka toho, jak se to má dělat. Vyčistil tam korupcí prolezlé zastupitestvo a zakázky, začal zveřejňovat smlouvy, používal jako jeden z prvních aukce na nákup pro město a ročně ušetřil mnoho milionů, za které zveleboval město. Pak se pomalu vypracoval na poslance, bojoval proti hazardu a automatům atd. Pro mě příklad, jak se to má dělat: vyšlapat si tu cestu hezky od nejnižších pater politiky z malého města až do parlamentu. Ne stylem jako Babiš a jemu podobní, kteří nedělali ve veřejném zájmu nic a najednou chtějí být ministry

Leoš Heger byl do pádu vlády snad nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví a jak se shodnu s plno lidma (a hlavně odborníkama na zdravotnictví) patřil mezi to nejlepší, co tomuto resortu za poslední roky šéfovalo. To, jak ustál stávky lékařů, nátlaky lobistů, metanolovou aféru a vše je schopen řešit v klidu a naslouchat, plní mou představu vrcholného úředníka. Doufám, že jestli se TOP09 nacpe do příští vlády (že to bude s ČSSD mě tolik nevadí, komunisty bych ale nezkousl), že Hegera znovu protlačí na post ministra, aby mohl ve své práci pokračovat. Podle mě je jeden z největších odborníků na danou oblast.

Karla Schwarzenberga nemá moc smysl představovat. Podle mě v té straně plní funkci určitého morálního kreditu, velkého nadhledu a trochu i garanta, že kdyby se tam někdo hodně utrhl z řetězu, že jako předseda s právem veta to tam ukočíruje.

Michal Kučera je místropředseda TOP09 za Ústecký kraj a pro mě mnohem důležitější, že je to radní v Lounech, kde žiji. Louny neměli zatím moc poslanců a tak doufám, že se umístí, s ním máme celkem velkou šanci. Navíc je to fanoušek počítačových her :-D.

4) Miroslav Kalousek
Počítám, že si s tímto bodem pěkně naběhnu, ale ať si o něm myslíme co chceme (také nejsem nějaký jeho velký fanda a jako člověk mi není ani sympatický), je to prostě Politik s velkým P. Strana může mít mraky ideálů, skvělých myšlenek a odborníků, ale pokud nemají někoho, kdo tyto vize dokáže protlačit a “prokšeftovat”, tak vše zůstane jen u planého tlachání. Kalousek je takový “bad boy” a dokonce se do něj rád pasuje, kterého každá strana potřebuje. Navíc z ničeho, co mu jeho konkurence vyčítá, nebyl obviněn a nic mu nebylo dokázáno. Pokud se toto změní a strana se ho pak nezbaví, tak asi změním na TOP09 názor, zatím mě to ale nechává v klidu.

Smyslem tohoto nekritického výpisu Proč volit TOP09 nebylo někoho přesvědčovat, že tahle strana je ideální, protože taková není. Důvody, proč je nevolit, si na internetu najdete plno, tak jsem se rozhodl pro pozitivnější přístup. Budu rád za věcné argumenty proč je volit či nevolit v diskuzi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | čtvrtek 17.10.2013 19:00 | karma článku: 20,30 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.