Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povinná četba pro ty, kteří chtějí změnit svět

Ani nemusíte chtít měnit svět, stačí když vás stejně jako mě zajímá, jak funguje, jak reaguje na technologický a společenský vývoj a kdo vlastně udává ve změnách tempo (kdo hádá, že politici to nejsou, má pravdu). A pokud byste přeci jenom ten svět změnit chtěli, tak zde je pro vás výběr pěti zajímavých knih, které u nás vyšly v posledním roce.

 

Bod zlomu
Malcolm Gladwell

Plno přelomových událostí ve světě, ať už tím myslíme svět technologický, společenský či obchodní, se neděje ze dne na dne, i když to kolikrát z povzdálí může tak vypadat. Můžete se roky snažit budovat kvalitní obchod, ale nárůst je jen velmi pozvolný až do okamžiku, který nazývá autor Bodem zlomu, od kterého je vše jinak. Autor zde řeší plno konkrétních příkladů: nárůst jedné modní značky, kde se ze společnosti před krachem stane módní ikona; začátek Americké války o nezávislot; vzestup kriminality v Baltimoru v USA a plno dalších. Jak takový Bod zlomu vznikne a co mu pomůže? Jaké měly všechny tyto rozdílné události společného jmenovatele? Autor hledá odpovědi v mnohých sociologických a psychologických výzkumech, ale čtenáře naštěstí nezahlcuje přemírou informací a je to vše napsané velmi čtivě.

 

Černá labuť
Nassim Nicholas Taleb

Spojení Černá labuť se už ve středověku používalo na označení nepravděpodobného či spíše zhola nemožného jevu/situace. Přírodovědci tvrdili, že existence černé labuti je nemožná, navíc ji nikdo nikde na světě neviděl. To vše do doby než byla objevena Austrálie a ejhle tam žijící černé labuti. Či jiný příklad, který autor nazývá Krocanův problém. Milý krocan žije ve své ohrádce, kde mu ještě milejší lidé nosí každý den potravu. Po tisíci dnech mu dávají jíst a pít a milý krocan je přesvědčen, že takto to bude až do smrti, však nemá jediného důvodu, proč by mělo být někdy něco jinak. Pak přijde 1001. den a skončí na pekáči.
Autor používá mnoha příkladů jako teroristický utok 11. září, celosvětový nástup internetu, propady akciových trhů apod. Takovýchto situací, Černých labutí, jsou dějiny světa plné a většina lidí nevidí a ani vidět nechce za obzor svých každodenních zkušeností, stejně jako zmíněný krocan a to drsnější dopad pak tyto události mají. A stačí mít jen o něco více otevřené oči a mysl a Černou labuť by zahlédli dříve než se stane. Neskutečně inspirativní kniha, kterou si budu muset přečíst za pár let ještě jednou, protože jsem určitě pochytil jen malý zlomek myšlenek v ní obsažených.

 

Steve Jobs
Walter Isaacson

Velmi detailní životopis velikána byznysu posledních desítek let. Schválně neříkám technologického guru, jak je teď populární používat, protože tím on byl snad úplně nejméně. Po přečtení asi většina z vás bude vědět jedno: žít se Stevem Jobsem byste určitě nechtěli a pracovat s ním by znamenalo, že budete stárnout asi 3x rychleji, pokud se tedy jednoho dne neoběsíte na sluchátkách od iPodu. Přesto ten člověk byl génius a ovlinil a i po smrti ještě dlouho ovlivňovat bude celý svět. Z knihy si odnesete plno zajímavých poznatků o Jobsovi a Applu. Pro mě asi nejzásadnější, že jeho úspěch tkvěl v tom, že stál v několika oborech najednou: technologie, umění a design, které uměl spojit v jeden dokonalý produkt. Jeho posedlost detailama a diktátorský způsob řízení společnosti ne každému vyhovoval, ale výsledek nakonec vždy stál za to. Doporučuji všem, i pokud nemáte nic od Applu a nebo možná právě proto.

 

Odkud se berou dobré nápady
Steven Johnson

Co spojuje korálový útes, město či internet? Všechno to jsou úspěšné "platformy", líhniště nápadů, inovací a rychlého rozvoje. Autor velmi čtivě a zajímavě rozebírá, jak takové prostředí funguje a jak co nejvíce pomoci inovacím. Slovíčka inovace a evoluce jsou v knize asi nejpoužívanější a nejen proto, že autor hodně čerpá i ze životopisu Charlese Darwina a jeho práce o vývoji druhů na zemi.
Jak přicházejí inovace a celkově dobré nápady na svět zde autor rozebírá do detailu a přichází k plno zajímavým závěrům. Ví, že nápad nevznikne jen tak, a že autor musí stát ve více “světů” naráz, aby mohl vstřebávat informace z různých oborů a měl šance kombinovat a vylepšovat. Steve Jobs, kterého jsem zmiňoval výše, je jasným příkladem, jak to funguje. Hodně mě zaujalo i srovnání velkého města s maloměstem z pohledu inovačního potenciálu. Řeknete si, že ve městě, kde žije 10x více obyvatel, je inovací 10x více. To je ale omyl, inovace s velikostí města roste exponenciálně, stejně jako v korálovém útese žije na pár kilometrů čtverečních více živočichů než na milionkrát větší ploše oceánu. Dobré nápady se prostě rodí v pro ně dobrém prostředí. Že, páni uředníci? :)

 

Start-up nation : příběh izraelského hospodářského zázraku
Dan Senor

Tuto knihu jsem již recenzoval zde. A znovu si snad jen postesknu, že kdyby byla vůle podobný hospodářský “zázrak” udělat i s naší zemí, že bych se vůbec nezlobil. Určitě na to máme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Schovanec | pondělí 9.4.2012 19:00 | karma článku: 13,70 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1612x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.