Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše české stereotypy aneb ČR vs. Anglie

My Češi se strašně rádi porovnáváme se zeměmi na západ od nás. Víme v čem jsou lepší či horší, jak dobře se tam žije a jak špatně u nás. A tohle vše víme, aniž bychom tam nějakou dobu žili či dokonce tu zemi jen navštívili. Dokonce jsme si vytvořili i vlastní steoreotyp Čecha s tím, že na západě jsou lidé lepší a usměvavější. Já jsem nedávno strávil více jak čtyři týdny v Londýně v Anglii a to už je rozumná doba, která stačí na vyvrácení alespoň těch nejpovrchnějších steoreotypů.

1) Češi jsou stále zamračení
Pokud je to tak, tak v Anglii jsem našel náš národ dvojče. V autobuse, v metru, na ulici jsem potkával stejně zamračené lidi, jako v potkávám při cestě do práce doma. Jeden čas jsem se dokonce zaměřil na to, abych vyhledával jen veselé tváře, ale nemyslím si, že by jich bylo více než v ČR. Češi se tak prostě ksichtí při cestě do práce a radují se až na pátečním pivu, přesně jako pracující lid v Anglii.

2) Češi (hlavně muži) se neumí oblékat
Každý český turista, který stráví pár hodin na Oxford Street a pozoruje lidi v obchodech a na ulici, může dojít názoru, jak skvěle se tu lidé oblékají a ti naši balíci s ponožkama v sandálech jim nesahají ani po kotníky. Jenže Londýn není jen tato ulice a bylo by to asi tak stejně fér, jako hodnotit celou ČR podle Pařížské v Praze. Běžní Angličani se oblékají stejně (hrozně?) jako Češi. Těch teplákových souprav, co jsem viděl, ponožek v sandálech a občas i šílených riflových kraťasů, v kterých chlap vypadal jak ze starého východoněmeckého porna. Prostě bohatí chodí hezky oblečení, chudí hůře. Asi jako u nás.

3) V zahraničí se žije lépe, na západ od nás jsou bohatší
Ano, jen v Londýně žije více boháčů než v ČR a SR dohromady a krásně zvedají průměrné bohatství země, ale když se zaměříme na normální lid, tak bych se slovem bohatý byl hodně opatrný. Tolik diskontů s nabídkama jako “Všechno za 1 libru”, “Poloviční cena na velké značky" apod. jsem na jednom místě opravdu neviděl. Bohatší chodí nakupovat do Mark & Spencer Simple Food či Waitrose, zbytek nakupuje v těchto menších supermarketech ve slevě. Vemte si Lidl, snižte ceny, uberte sortiment tak na třetinu a to jsou typické prodejny, které jsme po 4 týdny míjel každý den a to jsem bydlel v Zóně 2, tedy relativně blízko od centra. A zajít si na pivo a dát alespoň “pět kousků” se taky prodraží. Nejlevnější pivo jsem našel za 3 libry a shodou okolností to byla Plzeň v česko-slovenské restauraci. A dát za 5 piv skoro 500 Kč, to člověka odnaučí pít velmi rychle :).

4) Multikulturnost je hnus
Žil jsem ve čtvrti, kde podle mého mínění tak 40% (fakt nevím, odhad) nebyli původní obyvatelé Anglie. Stačilo si sednout do blízkého parku a poslouchat. Od snad všech evropských jazyků tam uslyšíte Araby, Indy, Thajce, Iránce, všechny možný obyvatele Afriky apod. Každé ráno jsem potkával na zastávce černochy, Turky, ženy zahalené od hlavy až k patě (občas i bez díry na oči) a všichni tam spolu nějak fungují. Po zkušenosti z naší rasismem poznamenané zemi jsem byl první dny z toho trošku nervózní. Ale ono nic, všichni tam spolu vycházejí, nezaznamenal jsem jediný konflikt, problém či náznak rasismu. Neříkám, že tam není, na to jsem tam byl moc krátce, ale jako důkaz, že to může fungovat, mi to stačí.

5) V Anglii je ošklivé počasí a pořád prší
V Anglii je počasí vrtkavé, to je pravda a zažil jsem tam za ten měsíc vše kromě sněhu, i ty kroupy jsem stihl. Ale, že by tam vyloženě jen pršelo, jak známe z filmů je nesmysl. Podle statistik je od května do srpna v Londýně v průměru každý den kolem 6,5 slunných hodin. Já tam třeba zažil skoro 2 týdny azura a po návratu jsme čelil otázce “Jak je možný, vole, že se vracíš z Anglie opálenej?”

6) Máme u vlády jen samé kretény
Takto většina z nás vnímá naše politiky a se závistí se dívá do zahraničí, kde mají velké charismatické vůdce, kteří zemi reprezentují a bojují za ní a ne se jen ožírají a dělají ostudu na ceremoniích. Přesně takto jsem vnímal politiky i já a o to tvrdší byl náraz s realitou, když zjistíte, že i normální lid v Anglii vnímá všechny vládnoucí politiky za kretény (toto slovo bylo nejmírnější výrazivo, co jsem slyšel) a jdou tam ještě o něco dál, protože jsou naštvaní i na ty již mrtvé. U nás např. odpůrci Václava Havla, až na nejtvrdší jádro, po jeho smrti ustoupili ve stylu “o mrtvém jen v dobrém”. Já tam byl zrovna v době pohřbu Margaret Thatcher, kterou jsem vnímal veskrze kladně, ale hned při vyslovení jejího jména se všichni začali kabonit a pomlouvat jí. Jedno že už je po smrti a co vše pro svou zemi udělala.

Takovýchto stereotypů o vnímání bájného západu a ušmudlaných Čechů či obráceně, by se dalo napsat určitě ještě hodně a budu rád, když hodíte své vlastní postřehy do komentářů níže.

Autor: Martin Schovanec | pondělí 20.5.2013 20:10 | karma článku: 18,42 | přečteno: 4432x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.