Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miluji ten šrumec

Miluji ten šrumec v Xzone, když vychází velká herní novinka. Ano, je to stres, velký stres a to nejen pro mě, ale komplet pro celou firmu, přesto si nemůžu pomoci. Možná jsem na tom už za ty roky závislý ;-), ale miluji ten šrumec pár dní před vydáním, to očekávání, zda všechno promo bylo dostatečně rozjeté, zda hra je opravdu tak dobrá, jak se tváří a zákazníci nebudou nemile překvapeni s první recenzí. Miluji ty dny, kdy celá firma má před sebou jen jeden cíl: v pořádku a včas dodat hru s velký H na den vydání a jsem hrdý, když se jako dobře seřízený stroj rozjede na plné obrátky a každý ví, co má dělat a co vše je v sázce.

Teď zrovna píši při příležitosti vydání novinky Grand Theft Auto V, ale platí to naprosto shodně i pro jiné velké tituly z posledních let, namátkou třeba Battlefield 3, Diablo 3, Mafia 2 a spousty dalších. Někdy je to u nás jak v zákulisí příprav televizních zpráv. Znáte to z těch seriálů, když se objeví zásadní “Breaking news” a vše se rozjede na plné obrátky, všude shon a šrumec, akorát že u nás to není “zpráva”, ale příjezd hry na sklad. Někdy je to více v poklidu, vše s dodatečným předstihem zabalené a bez nervů a boje o každou minutu, ale častěji je to přesně obráceně.

Mít vše nachystané a naplánované dostatečně předem je polovina úspěchu, pak už “jen” celá firma trne, zda hra dorazí k vydavateli dle plánu a my ji dostaneme včas, abychom vše stihli zabalit. V případě GTAV tomu tak bylo (a patří distributorovi za to pochvala), jindy je to ale jak luštit logistický rébus. Jak dostat hru na 5 míst v ČR za pár hodin? Jak dostat hry na půlnoční prodej, když si nepozorný dopravce nechal v depu na překladišti polovinu zásilky a před obchodem už se začínájí srocovat první zákazníci? A podobných infarktových situací jsme zažili mraky.

Pokud je hra u nás konečně skladem, tak začíná boj s časem: vše včas vystavit v systému, vytisknout doklady, zabalit, předat dopravci, odeslat potvrzení zákazníkům. Vše v řádu hodin a je jedno zda zrovna je to kusů 100 nebo 3000. Vše musí jít jako po másle, bez nějakého řešení a výmýšlení za pochodu. Každé zbytečné zdržení může znamenat, že neodejde třeba 10 posledních balíků. Do toho začnou volat spousty zákazníků, jen já jsem dneska zvednul 40 telefonátů (ano v den D dělá u nás každý všechno) od lidí, co si rozmysleli, že GTAV už nechtějí, že chtějí jinou platformu, změnit na osobním odběr na prodejnu apod.

Pokud je to vše hotové, začíná se “bojová fronta” přesouvat na naše prodejny, kór když si ještě vymyslíme půlnoční prodej jako dneska ;-). Opakuje se stres s tím, zda bude vše včas doručeno a bude na půlnoční prodeji co prodávat, plus všechny dárky, výzdoba apod. Vše nachystat a připravit, aby to po půlnoci, kdy se na prodejny vrhnou desítky až stovky nedočkavých fanoušků, v rámci možností co nejrychleji odsýpalo.

Přesto, že většina z nás následující týdny o té hře nechce ani slyšet a doma si ji pustí jen pár vyjímek ;-), ten šrumec milujeme a to nejen proto, že jsou z toho dobré tržby (i když to není samozřejmě také k zahození :-). Vidět všechny ty fanoušky, být s nimi v kontaktu na emailu či telefonu a vědět, jak velkou zodpovědnost máme, je silný zážitek a není navíc lepšího pocitu, když je to vše hotové, hra na cestě k zákazníkům, všechno klaplo, lidi jsou spokojení a snad přijdou i příště.


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | pondělí 16.9.2013 19:20 | karma článku: 7,56 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Třeba to jednou vyjde, říkal si muž u online sázek. Zpronevěřil milion a půl

6. května 2024  18:15

Gambler dnes už většinou nesedí u „beden“, kde čeká na tři třešničky v řadě. Jednou z nástrah...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:14

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Češi poprvé vstoupí do pyramidy. Čekám překvapivé nálezy, říká egyptolog Bárta

6. května 2024

Premium Čeští egyptologové začali v Abúsíru pracovat na výzkumu podzemí dosud netknuté pyramidy panovníka...

Odboráři předčasně opustili jednání s vládou a svolávají velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  17:54

Přímý přenos Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí předčasně opustili jednání s vládou. Vadí jim chystané...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.