Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme startovali obchod - 2. část

Herní obchod Xzone má 11. narozeniny a k té příležitosti vydávám menší sérii vzpomínkových článků o jeho začátcích. 1. díl najdete zde.

Ambice dvacetiletého kluka jsou vždy obrovské a ještě větší je důvěra ve své (většinou prachbídné) schopnosti a znalosti. Po zjištění, že Xzone není ještě ve stádiu, aby někoho uživil, ani kluka po vojně, jsem se jal hledat práci a samozřejmě že jsem nemířil nízko. Ucházel jsem se o místo v Centrum.cz i v Tiscali.cz (dobrý paradox osudu, k tomu ale později) a v jiných podobných firmách. Bez praxe ale bez šance.

Nakonec jsme našel místo, či spíše si místo našlo mě a já šel pracovat jako učitel výpočetní techniky do jedné střední soukromé školy v Praze. Těžko popisovat situaci, kdy jdete první den do práce a máte bez zkušeností vyučovat plnou třídu jen o pár let mladších lidí, jak se pracuje v Excelu apod. Větší zkušenost jsem ale do začátku podnikání nemohl získat. Organizovat celou třídu, někomu něco vysvětlovat a k tomu dostatečně sebevědomě a nebát se i trošku pohádat, to jsou věci k nezaplacení a i když jsem tam vydržel jen rok, vzpomínám na tu práci a lidi ve škole v dobrém.

Xzone ale stále jelo a nikdo od nás to nechtěl vzdát. Místo řešení objednávek o volnu po službě v armádě, jsem to vyměnil za přestávku ve škole, takže žádná velká změna :-D. Navíc nebylo nic lepšího než celý den pracovat a bavit se s cílovou skupinou našeho obchodu. Těm mladým bylo v té době 16-18 let a teď tvoří podstatnou část našich zákazníků. Navíc ten rok byl klíčový i v plno jiných pro trh mnohem důležitějších věcech než moje první práce :-). Nastal něco jako Bod zlomu a český herní trh se skoro přes noc změnil. Z trhu s jedním distributorem jich tu najednou bylo asi pět. Začaly fungovat firmy jako Playman či CD Projekt a pro nás přišla obrovská šance.

V životě, a nemusí jít jen o podnikání, se vždy objeví situace či změna, která v tu chvíli vypadá jako nepodstatná, ale až za dlouho zjistíte, že v té době došlo ke zvratu. Tou situací pro nás byl prodej Heroes of Might and Magic IV. Je až k neuvěření, jak jedna hra a pár souher situací dokáže změnit vše. Český CD Projekt vstoupil na trh agresivně: česká lokalizace hry, o pár stovek nižší cena a krásná nepřehlédnutelná krabička. Hodně jsem se na tu hru těšil a tak jsem ji dal dle vzoru zahraničních obchodů do předprodeje. Předobjednávky v té době u nás nikdo nedělal či jen hodně nenápadně a o tom, kdo Heroes IV bude u nás vydávat se moc nevědělo a tak se informace o našem obchodě a předobjednávce hry šířila mezi komunitou hráčů Heroes jako vlna. Začali jsme předobjednávku promovat, dneska běžná věc, ale věřte v kolika emailů jsem musel lidem vysvětlovat, co to je předobjednávka a kdy tedy hru jako dostanou :-). Hodně nám pomohlo také to, že v té době hegemon Bohemia Interactive a JRC blokoval vstup CD Projektu do jejich obchodů a tím ve velkým naháněl zákazníky k nám. V době kdy hra nakonec vyšla, jsme měli kolem 200 předobjednávek! Nebyli jsme na takové množství připraveni, však se běžně posílaly denně maximálně jednotky kusů her a teď najednou nám přivezl dopravce zboží na paletě. Na ten den si ale pamatuji dodnes. Přijel jsem rychle z práce a pomáhal všem balit. Hry jsme balili snad všude: na stole, na prodejním pultě, na zemi. Hlavně aby se to stihlo poslat včas a zákazníci to dostali na premiéru. Tahle posledlost nám zůstala do dneška.

Týden na to jsem jel na schůzku do CD Projektu. Chtěli vědět, co je to zač ten Xzone, který dokázal na první den prodat tolik kusů jejich hry a zda by šlo s nima spolupracovat. Spolupráce se nakonec navázala a fungovala úspěšně mnoho let a Xzone se stal jedním z hlavních partnerů prodeje her jejich firmy a časem samozřejmě i jiných distributorů. Ale to je zas na další vyprávění :-).

Pokračování příště... :-)

Více o autorovi najdete na jeho Twitteru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | čtvrtek 29.3.2012 22:15 | karma článku: 20,56 | přečteno: 2195x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.