Nedovezli jsme si africký mor prasat sami?

Přestože první případ nákazy africkým morem prasat byl v Polsku byl zaznamenán na začátku roku 2014 a Státní veterinární správa věděla o riziku zavlečení nákazy, po celou dobu k nám bylo dováženo maso z polských divočáků.

Když se před měsícem na území Česka objevil africký mor prasat vyvolalo to velké překvapení, neboť v okolních regionech, tj. na Slovensku, ani v jižním Polsku se tato nemoc dosud neobjevila. Nejbližší výskyt byl zaznamenán v Polsku u hranic s Běloruskem. Vyvstal tak logicky jeden velký otazník, jak se k nám tato velmi nebezpečná nákaza dostala? V médiích se diskutovaly možnosti, že tomu tak mohlo být přenosem skrze potraviny, kontaminovanými produkty, popř. nepřímým přenosem jinými předměty, jako jsou lovecké trofeje, či na oblečení myslivců, kteří byli lovit v zahraničí.

Nikdo nepozastavuje nad možností, že jsme si mor možná dovezli z Polska sami. První případ nákazy africkým morem prasat v Polsku byl zaznamenán na začátku roku 2014. Ještě předtím byl objeven mor v Litvě, kvůli jehož výskytu Rusko fakticky zastavilo dovoz vepřového masa a masných výrobků z Evropské unie. Je ale s podivem, že přestože před touto nebezpečnou nemocí veterináři v minulosti několikrát varovali, nikoho nenapadlo zastavit dovoz masa z polských divočáků do ČR. Po celé více jak dva roky k nám bylo toto maso dováženo. V roce 2015 se z Polska k nám dovezlo 419 tun vepřového masa z divočáků. V roce 2016 tento dovoz pokles na 29 tun a za prvních 5 měsíců roku 2017 to bylo 8 tun masa a dosud tento dovoz stále pokračuje.

Logicky se tedy musím ptát, jak je možné, že ačkoliv Státní veterinární správa věděla o riziku zavlečení nákazy z Polska a dokonce před ní varovala, nedošlo k zastavení dovozu vepřového masa z divočáků do ČR? Byla tato možnost vůbec zvažována a pokud ano, proč k zákazu nedošlo? Čí je to zodpovědnost?

Nemohu samozřejmě s jistotou tvrdit, že se k nám nákaza dostala tímto způsobem a asi příčina vzniku nákazy objevena nikdy nebude. Přesto mi tato situace přijde jako velmi podivná…

 

 

Autor: Martin Pýcha | čtvrtek 27.7.2017 16:48 | karma článku: 24,37 | přečteno: 922x