Vláda ČR není obchodní oddělení Madety nebo Hamé

Z těchto dvou firem nejhlasitěji zněly nářky k aktuálnímu kolu sankcí, Hamé chce dokonce žalovat stát. Je docela úsměvné žalovat českou vládu za to, že Rusko uvaluje sankce. Chce-li ji žalovat na základě toho, že jsme si se sancemi začali, tak je by se asi měli připomenout, že ten Krym Rusku nepatří a tedy že uvalení sankcí není něco, co bychom dělali z náhodného rozmaru.

Že Rusko není zrovna normální země, není žádná šokující zpráva, která by na nás vybafla s anexí Krymu. Dávno před světovou finanční krizí a vpádu do Gruzie mnoho vzdělaných lidí i mnoho analýz varovalo před podnikáním a obchodem s Ruskem. Putinovo řízení ekonomiky, odstraňování oponentů, přetrvávající technologická zaostalost a úprk vzdělaných elit z tohoto nesvobodného skanzenu, kde považují za největší osobnosti masové vrahy a Sovětský svaz, před kterým měl svět strach, vnímají jako staré dobré časy, generoval i před současnými Putinovými dobrodružstvími dost zřetelných signálů, proč k byznysu v Rusku přistupovat s maximální opatrností a rozhodně na něm nebýt závislý.

Řízení těchto rizik je plnou odpovědností managementu každého podniku. Pokud byla tato rizika podceněna nebo úplně ignorována, bude toto opomenutí potrestáno vysokými ztrátami, což je sice kruté, ale naprosto fér. Příčinu potíží by měli představitelé těchto podniků hledat v zrcadle.

Vláda tu není od toho, aby dělala politiku, jež zajistí firmám skvělý přístup na problematické trhy. Vláda se samozřejmě snaží, aby bylo české i mezinárodní podnikatelské prostředí co nejpřívětivější, ale jejím hlavním úkolem jsou mnohem důležitější cíle - obrana svobody a demokracie je vůbec tím nejdůležitějším.

Politika se nemůže řídit podle toho, zda právě vyhovuje byznysu, ale podle toho, co je správné. Byznys se nesmí tvářit, že je tu politika pro něj, ani nesmí ignorovat fakt, že se pohybuje v nějakém politickém prostředí.

Vláda páchá často dost šíleností, členové vlády nám mohou připadat trochu méně inteligentní, někdy nám dokonce trucují jako malé děti. Nemusíme je mít rádi, ale to neznamená, že by i taková vláda nebyla schopna správných kroků. A pokud jde o takové základní hodnoty, jako svoboda, demokracie a právo, musíme za vládou stát - jako občané této země i jako kapitáni průmyslu - bez ohledu na naše osobní zájmy. Pokud ztratíme svobodu, k čemu nám bude to HDP a bohatství?

Mimochodem, označení kapitáni průmyslu je hrdým odkazem na statečné kapitány lodí, kteří si vždy vědí rady i ve velmi rozbouřených vodách. Tak prosím všechny, aby přestali kňourat a dokázali, že mezi kapitány patří oprávněně.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | pátek 8.8.2014 21:07 | karma článku: 29,79 | přečteno: 2243x