Tak dlouho se létá nad cizí území, až se raketa utrhne!

Při ruské aroganci bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného stane. Ruská vojenská letadla si s hranicemi příliš hlavu nelámou, velice často dokonce testují, co si mohou vůči "nepříteli" dovolit.

Ruská armáda vnímá NATO jako svého nepřítele a podle toho se i chová. Pro některé Rusy studená válka nikdy neskončila a vlastně ani sovětský svaz. Neustálé provokační nálety do vzdušných prostorů států NATO samozřejmě nejsou bezúčelné, mají za cíl zjistit reakce a obranné postupy NATO a přizpůsobit jim útočné plány. Dělo se tak po celou dobu studené války a znovu až poté, co si Putin začal hrát na mocného vůdce.

Ruské letadlo bylo sestřeleno naposledy v 50. letech. Přeci jen NATO je zdrženlivé a piloti stíhaček se musí držet poměrně striktních postupů minimalizující riziko střelby a sestřelení. To samozřejmě platí i o tureckých pilotech. Zaběhnuté postupy fungují, pokud je narušení vzdušného prostoru sporadické a není přítomna jiná hrozba. Na turecko-syrském pomezí je ovšem situace jiná.

Rusové narušovali turecký vzdušný prostor pravidelně, byli mnohokrát varováni a velvyslanec i vojenský přidělenec z ruské ambasády byli mnohokrát předvoláni na kobereček. Protože diplomatické metody neúčinkovali, Turecko neudělalo nic více, než že splnilo hrozbu.

Z tureckých hrozeb si pravděpodobně Rusové nic nedělali, protože nevěřili, že by si někdo dovolil sestřelit jejich letadlo. Tato arogance je stála dva životy. Ač nejsou informace o zabití pilotů potvrzeny, spadli přímo na území ovládané dobře vyzbrojeným etnikem, na které ještě před pár okamžiky shazovali bomby. 

 Podobné incidenty jsou zbytečné a k ukončení syrského konfliktu nepovedou. Rusové by měli přestat operovat na syrsko-tureckém pomezí. NATO by mělo razantně navýšit vojenskou přítomnost v oblasti.Musí zde být jasná dohoda zúčastněných stran na budoucnosti Sýrie. A tu budoucnost musí určit Západ, nikoliv Rusko.

Ruským cílem je totiž zjevně udržení Asada u moci, nicméně tento diktátor spáchal celou řadu válečných zločinů jak proti ozbrojené opozici, tak i proti neozbrojeným civilistům. Jeho střelba do demonstrantů byla počátkem a příčinou občanské války v Sýrii, v jejíchž některých částech zaplnili mocenské vakuum islamisté. Asad je příčinou problému, nemůže být proto jeho řešením.

Ruská pomoc Asadovi v žádném případě nemůže vést k ukončení konfliktu. Západ tedy musí pevně držet linii toho, co Rusku v žádném případě nedovolí. Operační prostor ruských a Asadových sil musí být jasně ohraničen. Jedině pak se povede převést konflikt z bojiště ke stolu. Sestřelení ruského letounu může být pro Putina výchovným pohlavkem, který cestu k deeskalaci konfliktu otevře. Ale také nemusí...

---------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | úterý 24.11.2015 20:46 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1824x