Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šrotovné a jiné ptákoviny

Chápu, že politik má těžký život, potřebuje se přes noc stát odborníkem na cokoliv, aby se zalíbil svým voličům. Nicméně míra překrucování některých faktů a dlouhodobě prověřených vědeckých poznatků mě začíná vytáčet. Kromě posledního hitu "kůrovec" se to týká především mé milované ekonomie.

Diskusy ke šrotovnému nejvíce rozproudil pan Urban svým prvočlánkem na blogu idnes.cz. Vyplynulo najevo, že neumí ani základní matematiké operace jako sčítat, odčítat a násobit, neboť udělal chybu ve všech číslech, která použil a hrubě znehodnotil českou korunu. Nevadí, ne každému jde matika. Ovšem je elementární podmínkou pro zvládnutí ekonomie. Ale tu se pan Urban a jeho straničtí kolegové asi učili ještě méně. Podívali se na složení HDP a zjistili, že největší podíl má spotřeba. Vymysleli tedy úžasný recept, jak ven z krize. Spotřebovávejme všichni vespolek, stoupne nám HDP a všichni se budeme mít líp! Úžasné.

Z této základní poučky odvodili šrotovné, neboť čím více se bude spotřebovávat, tím lépe se máme, tedy je třeba motivovat lidi, aby se zbavovali starých aut a kupovali si nová. Podle této logiky je moje krásná Octavia z 98 zralá do lisu. Ale proč 10 let? Nepomohlo by ekonomice více, kdyby šla do šrotu auta už po 5 letech? A proč vlastně nepostaví výrobní linku, ze které by nová auta jezdila přímo do lisovacího zařízení? Vznikla by nová pracovní místa a všichni bychom byli šťastní. Čím důsledněji uplatňujeme socialistické rozvinutí ekonomické teorie, tím více nám začne připadat absurdní, což znamená chybu v základech této teorie.

Kámen úrazu je opravdu hned ve větě "spotřeba tvoří HDP". Statisticky ano, ale ona spotřeba je jen součet čísel, který něco vyjadřuje. To, co vyjadřuje, se nazývá UŽITEK. To on je tím opravdovým motorem ekonomiky. Lidé nakupují to, co považují za užitečné. Tu užitečnost si umějí vyjádřit v ceně nebo ji alespoň porovnávat (užitečnost rohlíku je vyšší než té 1,2Kč, užitečnost 5. rohlíku ještě ano, 6. rohlíku je nižší než těch 1,2 Kč, tedy ho nekoupím). Užitek toho či onoho závisí přísně na subjektivním posouzení jednotlivce, každý oceňuje různé statky po svém a podle toho je nakupuje, či nikoliv. V čase se také tyto preference mění. Stává se, že mnoho lidí už nepovažuje vlastnictví auta za tak užitečné, jako je cena, kterou by za něj museli zaplatit. Je tedy na výrobci daného statku, aby nějak přesvědčil zákazníky o užitečnosti své produkce do té míry, aby jim nově nabytý užitek převýšil náklady a oni se rozhodli pro nákup. Pokud se to nepovede, bude možná muset omezit produkci nebo skončit. To ale není žádná tragédie, znamená to jen, že lidé změnili své preference směrem k jiným statkům a jejich producenti byli v přesvědčování úspěšnější.

Jak do tohoto systému zapadá šrotovné? Není to nic jiného, než pokus státu měnit preference svých občanů směrem k automobilům, tedy rozhodovat o jejich preferencích. Přidává jim účelové peníze, užitek z nákupu takto zadotovaného automobilu může přesáhnout výdaje kupujícího, nezahrnuje do nich ovšem tu sumu, kterou obdržel od státu a musel ji předtím zaplatit na daních. Tento postup mate všechny subjekty v ekonomice. Spotřebitel se orientuje k automobilům díky státní podpoře, nekupuje jiné statky, které by jinak nakupoval, mizí jeho úspory, které jsou předpokladem budoucích nákupů, a vznikají dluhy, které naopak znamenají nižší nákupy v budoucnosti. Pro firmy z automobilové branže to znamená falešný pozitivní signál, pro firmy z jiných odvětví, které spotřebitel nepoctil svým pozitivním rozhodnutím, obdrží falešný negativní signál. V okamžiku, kdy stát z podpory vycouve, nastane vystřízlivění, spojené s tvrdým přizpůsobováním firem skutečným preferencím spotřebitelů. To je spojeno s vysokou nezaměstnaností a všeobecně nízkou kupní silou, neboť příjmy současné i budoucí byly na popud státu utraceny za auta.

Jednotlivec musí být jediným rozhodcem o svých vlastních preferencích, neboť pouze jeho vlastní rozhodnutí mají návaznost na užitek, který mu přinášejí. A vyšší užitek umožní růst spotřeby/HDP. Růst spotřeby na základě ovlivněných preferencí ale nevyvolá růst užitku. Ostatně příčinou hospodářského poklesu bylo právě ovlivnění preferencí vládou USA, když posunula tyto preference do bydlení pro každého.

Autor: Martin Procházka | středa 9.9.2009 16:01 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 1:04

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 1:04

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

„V Moskvě zklamání, v Kyjevě úleva.“ Tusk ocenil výsledky voleb ve Francii

7. července 2024  23:25,  aktualizováno  8.7 1:02

Polský premiér Donald Tusk označil výsledky druhého kola francouzských parlamentních voleb za úlevu...

Váhající Macron i menšinová vláda. Kam se vydá po volbách rozpolcená Francie?

8. července 2024

Ve Francii v neděli večer skončily předčasné parlamentní volby nečekaným vítězstvím levicového...

Rakušanova mise do Sýrie? Nedává smysl, říká diplomatka z Damašku Filipi

8. července 2024

Premium Česko chystá zjišťovací misi v Sýrii. Má vytipovat možné bezpečné zóny v oblastech ovládaných...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007