Sputnik vzkřísil Zlodědka, ale v boji s covidem je bezvýznamný

Kdekdo možná pochyboval, zda je náš jinak dokonale nečinný prezident ještě naživu, ale pokud jde o prosazování ruských zájmů, je živý až příliš.

Je až neuvěřitelné, kolik pozornosti se dostává ruské vakcíně, o jejíž účinnosti a spolehlivosti nejsou žádná spolehlivá data a kterou Rusko očividně není schopno vyprodukovat v potřebném množství ani pro vlastní obyvatelstvo.

Samozřejmě vůbec nejde o boj s covidem, ale o šíření mezinárodněpolitického vlivu. Zatímco Rusko své skutečné zájmy často maskuje pod „prostě obchod“ se špetkou přátelství, Čína jakožto mnohem pokročilejší východní despocie vyžaduje bezmeznou poslušnost aniž by tento fakt jakkoliv zakrývala, až je to trochu nepříjemné i jejím vlastním vazalům.

Přestože ruské vakcíny je nedostatek, podařilo se ji dovést do Srbska a Maďarska, tradičních ruských vrátek do Evropy. Jako tradičně je cílem Ruska podkopat důvěru v evropské instituce a pasovat se do role země, která uspěla tam, kde EU selhává.

Přitom je docela možné, že ruská vakcína skutečně funguje a je bezpečná, o schopnostech ruských vědců nikdo nepochybuje. Problém je, že když zkusí Rus postavit traktor, pokaždé z toho je tank, když zkusí vakcínu, pokaždé je z toho Novičok.

Ale vážně, pokud by Rusové byli vedeni opravdu vírou komerčního úspěchu své vakcíny, proč se až nyní ucházejí o registraci u evropské lékové agentury EMA a v minulosti lhali, že o tuto registraci žádali? Ano, protože Sputnik je více než vakcínou opět zase jen zbraní k podkopání důvěry v evropské instituce a prohnilý západ, Rusové vidí posílení vlivu právě přes to, že státy upřednostní jejich vakcínu proti postoji evropských institucí.

Dívat se na Sputnik jako na spásu nedává smysl, nikdo trochu soudný nepřipustí použití této látky bez nezávislého posouzení EMA, věřit výsledkům ze země, která systematicky falšovala dopingové testy a dezinformace jsou pro ni denní agendou mezinárodní politiky, není moudré.

Pokud Miloš Zeman hovoří o záchraně životů díky Sputniku, tak se bavíme o 20000 dávkách koncem března. Pro srovnání v dubnu dorazí 1,6 milionu dávek Pfizeru, 280 tisíc Moderny a 400 tis. Astra Zeneca. Díky našim rezervám v distribuci už dnes leží skladem okolo 200 tisíc vakcín, takže i relativně malé zlepšení distribuce má větší efekt než užití neprověřené ruské vakcíny.

Sputnikem opravdu nemá smysl se zabývat, což neznamená, že mu nepřeji úspěch, ale slovy klasika, pokud přede mne dáte dvě naprosto stejné vakcíny, jednu ruskou a druhou americkou, pak si samozřejmě vyberu tu americkou.

Tragédií je, že máme v čele státu zapšklou zbytkovou trosku v minulosti relativně inteligentního člověka, jejíž jedinými výstupy posledních měsíců je lačnění po krvi svých nepřátel a prosazování zájmů východních despocií. Měli bychom se vážně zabývat otázkou, zda je prezident nadále schopen vykonávat svůj úřad.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Procházka | sobota 13.3.2021 21:38 | karma článku: 44,64 | přečteno: 9118x