Soukromý versus veřejný dluh

a složenka pana Kalouska. Vyvolala vášnivé reakce, Kalousek je pěkný neřád, nemrava a mnoho dalšího, co není tak úplně publikovatelné. Jenže na každém blábolu je občas něco pravdy, i na té Kalouskově složence.

Jak je to s tím dluhem? Stát žádné peníze nemá, má pouze to, co vybere na daních od svých občanů. Občané a jejich příjmy jsou tedy jediným aktivem, kterým stát ručí za své úvěry. Daně jsou poskytovány nedobrovolně, tedy musí být zaplaceny, i když protihodnota se nedostavuje. Naopak tržby firmy jsou dobrovolné s protihodnotou, pokud dostanete zmetek, firma musí peníze vrátit, můžete jí i ignorovat, tedy nic nebrat a neplatit. Jak se to projeví na dluhu?

Na firemním dluhopisu je napsáno toto: "Půjčuji si od vás částku XY a zavazuji se, že ji v čase t splatím i s úroky z tržeb, které mi DOBROVOLNĚ poskytnou moji zákazníci."

Na státním dluhopisu stojí: "Půjčuji si od vás částku XY a zavazuji se, že ji v čase t splatím i s úroky z daní, které mi NEDOBROVOLNĚ poskytnou moji občané."

Doufám, že je z toho dostatečně srozumitelné, že za státní dluh ručí občané státu a jsou povinni ho skrze daně splatit, nikdo jiný to nezaplatí. Nezáleží, kdo za to může, i občané jsou trochu odpovědní, protože věřili nereálným slibům. Nelze mít vyšší rozsah státních služeb bez zvyšování daní, ani nižší daně bez snížení rozsahu státních služeb. Rezervy z titulu korupce a neefektivity musí být nejdříve reálně uplatněny, teprve poté je lze započítat jako prostor ke snížení daní, opačný postup vede k deficitu. Bohatí nezaplatí více, nebudou mít žádný důvod vytvářet ten samý objem bohatství, pokud by jim měl být sebrán. Takže opravdu, každý zaplatí státní dluh. Nejhorší je, že částka 121 000 Kč určitě není konečná.

Kalousek je osobou naprosto nedůvěryhodnou a na stávajícím dluhu má silný podíl, je tedy komické, že se taková figurka staví do čela boje za záchranu našich peněženek. Asi mu pošlu k úhradě složenku s daní z nemovitostí, kterou tak pěkně navyšoval. Pokud ovšem ta jeho složenka vzbudí široké povědomí o fungování státních financí (překvapuje mě, kolik lidí si stále myslí, že stát je "oslíčku, otřes se"), potom to byl dobrý nápad a pan Kalousek si zaslouží o jednu facku méně.

Autor: Martin Procházka | sobota 15.5.2010 14:22 | karma článku: 13,55 | přečteno: 1014x