Solárníci, spořilové, proč naříkáte? Stát dal, stát vzal!

Měl bych se omluvit Miroslavu Kalouskovi za ostrou kritiku jeho záměrů, však jsem jenom hloupý student, který nemůže docenit jeho brilantní úsudek o pojetí spravedlnosti, takže se zkusím polepšit a reflektovat jeho geniální myšlenky pohledem z budoucnosti.

Stát řekl: "Spořte a budete zvýhodněni!" Lid poslechl a spořil, až jednoho dne bylo usouzeno, že díra ve státním rozpočtu je vážně příliš velká a stát si nemůže dovolit své slovo dodržet. Jakýpak nářek? Nestydíte se trochu? Však jste byli zvýhodněni a stejně jste z těch peněz ani nestavěli! Že je tam máte navázané? Ale ono vás neubyde, stát dal, stát vzal!

Stát řekl: "Stavte solární elektrárny a budete zvýhodněni!" Investoři poslechli a stavěli, až jednoho dne bylo usouzeno, že vysoké ceny elektřiny a jejich permanentní růst ohrožuje politickou kariéru mnohých členů vlády a vymysleli tedy způsob, jak zdražení oddálit za příští volby. Jakýpak nářek? Nestydíte se trochu? Byli jste zvýhodněni a nehorázně by jste na tom vydělali! Že jsou v tom vázány vaše úspory? Však ono vás neubyde, stát dal, stát vzal!

Stát řekl: "Stavte zde high-tech výzkumná centra a budete zvýhodněni!" Investoři neposlechli a nestavěli. Jen na ministerstvo dorazilo pár papírů s nakresleným vztyčeným prostředníčkem. Zda to znamenalo "Kalousku, jsi jednička!" nebo "Kalousku, jdi do pr**le!" není úplně jisté. Jisté je pouze to, že racionální investor preferuje raději méně rizika než více. Jiní, než racionální investoři asi nemají zdroje na stavbu high-tech center. A asi by nebylo příliš racionální věřit, že zahraniční investor bez volebního hlasu se nemusí obávat podrazu vlády, která neváhala podrazit 90% vlastních obyvatel a investorů, kteří volební právo mají. Není se co divit, že stát chtěl, ale nedostal. Tak promiň Kalousku, jsi vážně jednička!

Autor: Martin Procházka | pondělí 8.11.2010 12:10 | karma článku: 21,46 | přečteno: 1424x