Sikorski vs. Mogheriniová

Napříč Evropou se nyní debatuje o obsazení vysokých postů v Komisi. A v Česku? Slyšíte to ticho? Přitom souboj Sikorski vs. Mogheriniová o křeslo vysokého přestavitele Komise pro zahraniční politiku je velmi zásadní pro budoucí směřování EU i naší západní civilizace jako celku.

Radoslav Sikorski je zkušený pravicový politik, bývalý ministr obrany a současný polský ministr zahraničí s jasnými a přímočarými postoji k budoucnosti evropské integrace i chování Ruska. 

Mogheriová je sociální demokratka, vystupuje proti ekonomickým sankcím vůči Rusku, o jejích dalších postojích není nic známo, je spíše šedivou myší.

Zatímco kvalifikací Radoslava Sikorského jsou zkušenosti a jasné postoje, jedná se o silnou osobnost s leadershipem, paní Mogheriová je nevýrazná, nezkušená, ale je to žena, což je její největší trumf.

Na žádném jiném střetu nelze vidět tak zřetelný rozdíl mezi dvěma cestami, kterými se může Evropa vydat. Pokračováním cesty současné - nevýrazné dotačně, genderově, politicky i národnostně vyvážené EU, naprosto nepřipravené čelit vnějším okolnostem a vypořádat se rozumně s jakýmkoliv problémem, zpracovávající akční plány konkurenceschopnosti, snižování deficitů a emisí CO2, aniž by cokoliv z toho mělo kdy skutečný efekt, vybírání reprezentantů do funkcí podle toho, kdo vadí nejméně a respektování společných pravidel jen tehdy, pokud se nám to hodí. Toto dokonale reprezentuje paní Mogheriniová.

Radoslav Sikorski však Evropu dokáže změnit. Reprezentuje novou EU, v jejímž čele stojí ti nejlepší a nejschopnější, EU, která má jasné a čitelné postoje. EU, jejíž hlavní politikou nebude přerozdělování peněz, boj za genderovou rovnost nebo klimatickou stabilitu, ale hlavního aktéra mezinárodní politiky, jak odpovídá postavení nejsilnější ekonomiky světa. S Radoslavem Sikorskim bude evropská politika jasně definovaná a razantně prosazovaná.

Volení silných osobností do čela unijních institucí je prvním nezbytným krokem k tomu, aby evropská integrace fungovala a přinášela užitek. Pro naši svobodu, naši bezpečnost i náš blahobyt. Vyzývám proto vládu ČR, aby jednoznačně podpořila Radoslava Sikorskeho.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | pátek 29.8.2014 7:07 | karma článku: 12,30 | přečteno: 512x