Prezidentský projev zazněl jen jeden. Ten Karla Schwarzenberga!

Namísto tradičního projevu jsme dosud poslouchali jen báchorky o genialitě Miloše Zemana a Václava Klause. Na projev hodný hlavy státu jsme si museli poněkud počkat, pronesl ho člověk, který měl prezidentem být, a přestože 55% občanů rozhodlo jinak, věřím, že Miloš Zeman na hradě je dostatečným trestem i pro ně.

Co Schwarzenbergovi předřečníci na projevu nebo poselství nepochopili, je, že není důležité, jaký datum zvolí, na jakou tradici se odvolají, zda ho přednesou zpatra, ale především, co je jeho obsahem. A ač můžete posměšně rýpat, že panu Schwarzenbergovi nejsou některá slova rozumět, narozdíl od svých jadrnějších konkurentů mělo to, co říkal, obsah. Obsah, který shrnuje, inspiruje a motivuje.

Karel Schwarzenberg nemluvil o tom, co dokázal on, ale o tom, co jsme dokázali my. Mluvil o svobodě nerozlučně svázané s odpovědností. I o tom, že hlavní síla pozitivních změn se nalézá v nás.

Všimněte si také, že projev nebyl nijak konfliktní vůči rádobyprojevům pánů Zemana a Klause. On byl úplně jiný. Založený na jiném typu myšlení a na jiných hodnotách.

Je mi velice líto, že tento projev nezazněl na Nový rok jako oficiální projev prezidenta republiky. Přestože je však prezident člověk, jehož je velmi obtížné si vážit a o nastávající vládě nemám valné mínění, neberu to tak, že následující čtyři roky jsou ztraceny.

Hodnoty cti, morálky, osobní svobody a osobní odpovědnosti, klidně je nazývejme hodnotami pravdy a lásky, nebudou nikdy potlačeny, dokud zde žijí lidé, kteří je berou za své. Rozhodně nás není málo, kteří budeme nadále tyto hodnoty prosazovat. Naše osobní štěstí nezávisí na vládě nebo prezidentovi, ale především na nás. Tak tvrdě makejme a úspěch se dostaví!

Projev Karla Schwarzenberga zde

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | pondělí 6.1.2014 11:47 | karma článku: 36,73 | přečteno: 4435x