Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poučení z krizového vývoje v Libyi

Jsem přesvědčen, že Kaddáfímu by mělo být pomoženo od moci vojenskou intervencí. Nebo minimálně bezletovou zónou, což je méně riziková a méně nákladná varianta. Mohlo by mu být pomoženo velice rychle, ten čas už dávno nastal. Pravděpodobně k vojenské operaci nakonec dojde, za sebe říkám, že pozdě. Situace jen zdůrazňuje problémy, které známe už dlouho, pojďme si je připomenout.

1) Svobodu lze směnit krátkodobě za prosperitu, v dlouhém období ne. Lidská práva nejsou zakotveny v listinách, jsou přirozenou součástí lidské povahy. Je naším vrozeným instinktem vycítit jejich potlačování. Jsou-li potlačována, tlak na svobodu bude sílit. Spouštěčem revoluce může být každá taková nesvoboda, třeba i jen přeregulované podnikání. (Protesty v Tunisku odstartovaly upálením mladíka zavřeného za to, že prodával na tržišti ovoce a zeleninu bez povolení úřadů.)

V tomto desetiletí nás pravděpodobně čeká revoluce v Číně. Víme o vysoké inflaci, městech duchů a jiných špatných bublinových investicích, politické nesvobodě, sociálních problémech, ale spouštěč bude nejspíš méně významný, ona pověstná poslední kapka v poháru. S tou směnou svobody za "jistoty a prosperitu" se to jednou bude týkat i evropského sociálního státu, možná mnohem dříve, než si dovedeme představit. Tento koncept je před krachem a jakákoliv krize žene tento krach blíže.

Řešení: Važme si svobody a braňme ji ve všech formách. Nespoléhejme se na moudré státníky, slibující nám blahobyt za naše peníze a svobody, spoléhejme na vlastní schopnosti, iniciativu, tvořivost. Nikdo nás nepovede životem lépe, než to dokážeme my sami. Socialismus a "třetí cesty" prostě nefungují, soudruzi se nikdy z krizového vývoje nepoučili (pokud ano, už nejsou soudruhy).

2) Evropa je naprosto bezzubá. Při propuknutí nepokojů v Libyi plameně vystoupil Sarkozy s uvalením sankcí. Vzhledem k situaci to bylo nesmírně hloupé, sankce účinkují v dlouhém období (tak dlouho boje trvat nebudou v žádném případě) a to ještě jen za podmínky, že jsou skutečně dodržovány všemi, což je krajně nepravděpodobné. Stejně tak je nepravděpodobné, že by dopadly na vládnoucí elity stejně nebo více, než na běžné obyvatele.

Kaddáfímu jsou takové výstupy pro evropské publikum naprosto ukradené. Kdyby Sarkozy hrozil skutečným řešením, kterým je přímá vojenská intervence, nutilo by to Kaddáfího s ní počítat a možná by se ani nedopouštěl takových zvěrstev. Co na to evropský volič? V důležitých rozhodnutích je nutné veřejné mínění ignorovat a pacifisty zejména, bohužel politici, kteří dělají to, čemu věří, jsou velmi ohrožený druh, téměř vyhubený populisty.

Jinou otázkou je, zda je vůbec Evropa schopna jakékoliv vojenské akce bez armády USA za zadkem. Kdyby za zadkem, zatím vždy byla americká armáda v první linii. Kdykoliv nebyla, dopadlo to špatně (viz téměř všechny operace OSN). Děsivá představa je to zejména proto, že nic bližšího než Libyi už u hranic EU řešit ani nelze.

Řešení: Nejlepší zárukou míru je dostatečná vojenská síla. Taková síla je drahá, armáda EU by dokázala redukovat tyto náklady díky úsporám z rozsahu (i když budeme předpokládat stejnou průměrnou korupci), je k tomu ovšem třeba také politická vůle. Tu mohou mít jen skutečně dobří politici. Co se dá dělat? Hledejme je. Do té doby tlačme alespoň ty dnešní k větší vzájemné spolupráci ve vojenské oblasti, aby měla Evropa vůbec šanci nějaký problém vyřešit.

3) Mezivládní rozhodování je nevhodné pro jakékoliv opravdu důležité situace. Při dohadování "státníků" nikdy nejde o daný problém, ale o mocenské postavení. Průměrný volič nevidí za hranice své země, často i mnohem méně a průměrný politik na tom popravdě o moc lépe není. Ale určitě nemá zájem, aby se to změnilo. Důležité je dělat ramena na voliče doma, vytvářet mocenské aliance s jinými vůdci, se kterými můžete řádit ve vilách, když náhodou něco nevyjde, opět uděláte na voliče ramena tak, že zkritizujete mezinárodní instituci, ve které jste tehdy tak špatně spolurozhodli. Týká se to politiky evropské i globální.

Řešení: V Evropě se to dá řešit delegováním rozhodování na celoevropsky volené instituce, globálně tak, že nebudete usilovat o souhlas celého světa, ale přijatelně široké shody na rozumné věci v rozumném čase. V globále platí, že lepší je to, co máme dnes, než kdyby spolu představitelé nehovořili vůbec. EU je samostatná kapitola. Národní vlády nemají časové ani odborné kompetence k řízení EU, jediná volená instituce je bez pravomocí a "odborné" instituce tak žijí vlastním životem, jehož smyslem je růst moci. Dokud se z hybridu nestane skutečný státní útvar s volenými reprezentanty, nikdy nebude fungovat.

Myslím, že závěr článku už je zřejmý. Není to jen Libye, kterou bychom měli řešit. Největší díl práce musíme vykonat sami na sobě. Pokud nás k tomu dnešní události popostrčí, jenom dobře.

Autor: Martin Procházka | sobota 5.3.2011 21:42 | karma článku: 9,01 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Britům budou vládnout labouristé, lídr konzervativců Sunak uznal porážku

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 7:25

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Premiér Rishi Sunak v pátek brzy...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007