Pane premiére, co to sakra děláte?

Když premiér Nečas odmítl připojit se k dohodě o fiskální unii, byl jsem překvapen. A nebyl jsem sám. Vidět překvapeného Sarkozyho je docela vzácné. Pak jsem si přečetl jeho zdůvodnění a byl jsem rozčilen. Ale popořadě.

Že Británie chce zůstat mimo, je rozhodnutí, které vychází z její pozice. Má velmi silný finanční sektor, který by nerada ztratila ve prospěch jihovýchodní Asie. Česko má finanční sektor, který samostatně bez souhlasu centrály nesmí poskytovat ani větší exportní úvěry. VB vyváží do zemí EU 53% svého exportu, ČR 83,7%. VB má nadstandardní vztahy se státy Commonwealthu, kam kromě bývalých afrických kolonií patří Kanada, Austrálie, Indie. ČR má nadstandardní vztahy se Slovenskem. VB má plně bojeschopnou armádu, silné letectvo, loďstvo, ponorky, jaderné zbraně, schopnost udeřit kdekoliv na světě. ČR má armádu jedinečnou v počtu a rozsahu podezření na majetkovou trestnou činnost.

Tyto drobné rozdíly vylučují, že by naše pozice vycházela z blízkosti k pozici britské. Že se britští konzervativci trochu kamarádí s ODS, to nahradit nemůže. Takže vlastní pozice ČR, dle Klause. Prezidenta z mimořádně trapných prezidentských voleb, siláckého vůči demokratickému západu, vlezdoprdelkovského ve vztahu k totalitním režimům, obklopeného exoty typu Hájek a nácky typu Bátora.

Já chápu, že být předsedou ODS je obtížné. Že být ódéesák nezní zrovna vznešeně. Mám silnou toleranci dokonce i k přikrytí některých nečestných lidí, aby mohli být poraženi ještě horší. Ale nemohu mít toleranci vůči kroku, který staví ČR z vnějšího jádra integrace na samotný okraj.

Z hlediska zahraničně-politického ČR mohla podpořit dohodu, která pro ni samotnou neznamená žádný nový závazek. Dohoda se týká pouze zemí platících eurem. Eurozóna rozhodně nepřijme člena, který by tuto dohodu neakceptoval a křídlo ODS, kterému Nečas vyšel vstříc, euro stejně tvrdě odmítá. Odepření podpory této smlouvě tak postrádá jakoukoliv logiku. Skoro to vypadá, že jediný důvod pro její přijetí ze strany ČR by byl "proč ne".

Přesto premiér dva důvody našel, jeden horší než druhý. První je nerovnoprávné postavení ČR při schůzkách eurozóny?? To je důvod naprosto hloupý, hloupější už je snad jen ten druhý, naznačující obtížnou ratifikaci v ČR. Snad je všem jasné, že Česko nemůže rozhodovat o záležitostech eurozóny, když není jejím členem. Mohlo by se zúčastňovat jako pozorovatel, což přeci jen je více, než dnes, kdy na jednání eurozóny nečlenské státy přístup nemají. A ratifikace v ČR samozřejmě bude komplikovanější, ale to nesouvisí s tím, jestli máme vyjádřit smlouvě podporu či nikoliv.

Obsah smlouvy - závazek nedělat dluhy - by neměl být pro žádnou normální zemi problém. Kontrola Bruselem? No samozřejmě! Nebo si někdo myslí, že máme věřit dobrému slovu a výkaznictví jiného státu? Kontrola nezávislým orgánem je potřeba jako sůl. Jako daňový poplatník ostatně vítám jakýkoliv mechanismus, který omezuje možnosti politiků utrácet mé peníze. Tak v čem je problém?

Proč má stát Česká republika na druhé koleji? Proč udělal premiér Nečas takovouto hloupost?

Vážený pane premiére, chci od vás slyšet jasný postoj k evropské integraci. Jasné důvody, proč odmítáte smlouvu o fiskální unii. Zkuste prosím veřejně sdělit vaše postoje bez ohledu na mocenský boj v ODS. I prosté "jsem proti prohlubování evropské integrace" by byl přijatelnější postoj, než vaše kroucení nebetyčně hloupými důvody.

Je pak jasné, že koalice zaskřípe a možná bude směřovat země k novým volbám. Co se má stát, nechť se stane. Voliči rozdají nové karty a možná posílíte, protože EU teď z mnoha důvodů není zrovna in. Tak čeho se bojíte?

Jestli je pravda, že jste jen loutka v rukách Václava Klause, jak si někteří myslí, pak dlužíte omluvu nejen Čimelicím, ale také Karlu Schwarzenbergovi i našim partnerům v EU. Neumíte-li své jednání vysvětlit na vyšší úrovni, než jakou jste předvedl, vyzývám vás, abyste neprodleně odstoupil. Zahraniční politika není na hraní!

 

 

Spinelli Group je iniciativa poslanců EP a občanů EU na podporu federalizace, ke které se můžete připojit:

http://www.spinelligroup.eu/manifesto

Na závěr facebookové stránky, na kterých můžete podpořit jejich myšlenku tlačítkem "to se mi líbí":

http://www.facebook.com/pages/Manifest-skute%C4%8Dn%C3%A9-pravice/129871750428882?sk=infoZde se můžete vyjádřit k tomu, že se pravicová vláda nechová zrovna jako pravicová.

http://www.facebook.com/pages/Vra%C5%A5te-n%C3%A1m-na%C5%A1e-pen%C3%ADze/187121848029500?sk=info Zde je myšlenka, že obce by měly peníze, které možná obdrží z nového RUD, raději rozdat svým občanům, než aby se je naučily utrácet.

http://www.facebook.com/pages/Chceme-vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD-rychlostn%C3%AD-limity/145327858865037?sk=info Navýšení obecných rychlostních limitů na dálnici a mimo obec.

 

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 2.2.2012 20:11 | karma článku: 21,87 | přečteno: 1586x