O 96% dražší elektřina bez elektřiny

Nový tarifní systém se zrodil na schůzce regulátora s distributory a velkými odběrateli. Tím je možná řečena příčina problému. Navržený nový tarifní systém totiž vskutku nemohl být bláznivější.

Zatímco ve starém tarifním systému byla platba za distribuci převážně funkcí spotřebované elektřiny, v novém tato proměnná úplně vypadla. Výsledek je, že malá domácnost s nízkou spotřebou zaplatí (v mém osobním případě) o 96% více, zatímco velcí odběratelé získají podstatnou slevu. A největší prospěch samozřejmě obdrží distributor.

Systém, ve kterém je platba za distribuci převážně funkcí spotřeby, totiž kromě spravedlivého rozložení nákladů (které se distributorům a velkým odběratelům tak spravedlivé nejeví), motivuje celou společnost k úsporám. Pokud by byla platba za distribuci zbavena vazby na spotřebu, zmizela by motivace šetřit a elektřinou by se začalo plýtvat. Dlouhodobě by to vedlo k vyšší energetické náročnosti, ztrátě konkurenceschopnosti a posílení závislosti na dovozu energetických surovin z velmi nestabilních či nebezpečných oblastí Ruska a blízkého východu. 

Distributoři v síťových odvětvích se potýkají s klesajícími výnosy díky tzv. vodárenskému efektu. Vodárenský se mu říká proto, že v tomto odvětví se tento efekt projevil nejdříve. S klesající spotřebou, která je důsledkem větší efektivity a šetrnosti odběratelů, zpravidla nedokáží držet distributoři krok ve své vnitřní efektivitě a snižování nákladů. Výnosy klesají a náklady zůstávají, do toho jsou potřeba investice. Snaha distributorů o nový systém, který by byl klesajícími výnosy nepostižen, se jeví sice pochopitelná, ale pro zbytek společnosti naprosto nepřijatelná, neboť eliminuje i jakoukoliv motivaci distributora k efektivitě a úsporám.

Neobstojí ani argument o "optimalizaci" hlavních jističů a tedy rezervovaného příkonu. Copak někdo ví, co všechno bude elektřina napájet za 20 let? Motivovat lidi k pořízení slabších jističů a zároveň úplně rezignovat na snahu o energetické úspory je pravým opakem toho, co bychom nazvali strategicky prozíravé.

Je vysoce pravděpodobné, že platby za distribuci v budoucnu porostou kvůli inovativním investicím do chytrých sítí, ale tyto platby musí nadále zůstat funkcí spotřeby. Bezkonkurenčně nejlevnější, nejbezpečnější a nejekologičtější elektřina je ta, kterou není potřeba vyrobit. Nový tarifní systém musí být jednoznačně odmítnut.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | středa 17.2.2016 20:05 | karma článku: 35,60 | přečteno: 1430x