Neznámí ozbrojenci se zbraněmi NATO obsadili Krym

V noci a nad ránem byl Krym náhle přepaden novou skupinou neoznačených ozbrojenců, kteří během několika hodin obsadili prakticky všechna strategická místa na Krymu, odzbrojili jednotky ruské domobrany a zničili jejich techniku. Došlo k incidentu, při kterém bylo potopeno několik ruských válečných lodí a pravděpodobně bylo zničeno i několik bojových vrtulníků, které byly povolány proti ozbrojencům do akce.

Jednotky ukrajinsko-jazyčné domobrany z Krymu

Ozbrojenci disponují nejmodernějším vybavením, jaké používají elitní jednotky NATO od ručních zbraní, transportérů, tanků i bojových vrtulníků, nad Krymem podle neověřených zpráv krouží i stíhačky F-35, žádná jednotka však není nijak označena. Akce byla provedena neuvěřitelně rychle a profesionálně, nejsou potvrzeny žádné oběti, NATO však důrazně popírá, že by do incidentu bylo jakkoliv zapojeno.

Podle zástupců krymských Ukrajinců a Tatarů se jedná pouze o příslušníky místní domobrany, kteří už dále nemohli přihlížet potlačování svých práv. I pro množství supermoderní techniky v rukou domobrany je prý rozumné vysvětlení. "Musíte v Evropě pochopit, že náš poloostrov je tak trochu zvláštní. Možná z nostalgie po studené válce, možná díky velké popularitě hry Operace Flashpoint, si místní velmi oblíbili zbraně a vojenskou techniku. Někteří ji schovávali ve sklepech, někteří ji používají jako dopravní prostředek, však jste viděli ty naše silnice. A je pravdou, že jsme se my, nadšenci pro armádní techniku západu, trochu cítili zahanbeni našimi kolegy z konkurenčního zájmového kroužku, který preferuje techniku východního bloku, tak jsme tu naši provětrali také a ještě jim při tom dali na prdel. Je to jen takové hra, na čerstvém vzduchu, lepší a zdravější, než to neustálé dřepění u počítače", vysvětluje nám se smíchem postarší pán s automatickou MP5 na rameni.

Ruská média údajně identifikovala v "domobraně" příslušníky amerického námořnictva a také příslušnost obrněných vozidel ke konkrétním divizím americké armády, ta to však označila za směšnou ruskou propagandu.

Aktualizace:

Po uzavřeném jednání špiček USA, EU, Ruska, Ukrajiny a krymské vlády byly celé události minulých týdnů označeny za politováníhodné nedorozumění, ke kterému dochází maximálně jednou za dvacet let. Všechny strany se usnesly, že vlastně nebyl důvod k žádné roztržce, sankcím a podobným konfliktům, neboť důvody, pro které se děly, ve skutečnosti nikdy neexistovaly.

Prezident Putin dokonce zdůraznil, že nikdy nebylo v zájmu Ruska podporovat jakýkoliv separatismus odporující mezinárodnímu právu, způsobilo by to nebezpečný precedens pro odtržení Čečny či Dagestánu. Ruský parlament jednal pouze emotivně na základě ničím nepodložených informací.

Krymská i ukrajinská vláda se dohodly na společném postupu při reformách Ukrajiny tak, aby stát chránil práva všech svých občanů bez ohledu na to, jakým jazykem mluví. USA i Rusko potvrdily, že převezmou veškerou techniku a zbraně krymských domobran, aby se podobným nedorozuměním v budoucnu předešlo. Místní nadšenci dostanou na oplátku příležitost absolvovat cvičení se skutečnou armádou jak americkou, tak ruskou, nepřijdou tedy o své volnočasové aktivity. 

To, co se zdálo být prvním vážným konfliktem 3. tisíciletí, nakonec skončilo dobře pro všechny.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | sobota 8.3.2014 21:11 | karma článku: 19,33 | přečteno: 1796x