Neumírejme za bezplatné zdravotnictví

Nový lídr sociální demokracie v OVM svojí ultralevicovou rétorikou ukázal, proč má sociální demokracie tak nízké preference, i proč takové zůstanou. Hodlá-li položit život za bezplatné zdravotnictví, jeho potenciální voliči už ne.

Svým vystoupením se pan Zaorálek nepochybně snažil napodobit Sanderse či Corbyna, kteří kupodivu dokázali zaujmout hodně levicově posazenou rétorikou. Nicméně pan Zaorálek jejich řečnických kvalit nedosahuje, jeho zápal přecházející v rozčilení působil spíše komicky.

Zmatené vyprávění hororové pohádky o vynikajícím českém zdravotnictví zavedeném komunisty nepochybně zbaví sociální demokraty posledního zbytku městských liberálů a další voliče komunistům už sebrat příliš nejde, z jejich elektorátu zbylo už jen tvrdé jádro.

České zdravotnictví je v těžké krizi a je zázrak, že ji pacienti zatím příliš nepociťují. Strategie sociální demokracie je očividně jen doufat, že se ten systém nesesype. Strategie TOP09 je systém reformovat, zajistit nediskriminační přístup k úhradám z veřejného zdravotního pojištění, definovat standard a umožnit nadstandard.

Nestačí přece, aby se zdravotnictví jakž takž drželo při životě. Potřebujeme ho rozvíjet, zvyšovat komfort, nabízet nové služby. Neschopnost reagovat na poptávku a inovace je přesně ta smrtelná chyba každého systému založeného na centrálním plánování. 

Panické útoky pana Zaorálka na soutěž a podnikání ve zdravotnictví naznačují, že obdobně jako mnozí další sociální demokraté naprosto nerozumí ekonomickým souvislostem. Potřebujeme zdravotnictví, které dokáže zaplatit lidi, kteří tam pracují, které dokáže implementovat nové postupy a inovace a systematicky reagovat na stárnoucí populaci a měnící se nároky pacientů.

To bez napravené cenotvorby a rozumné míry spoluúčasti možné není. Věřím, že to většina lidí chápe. Odhodlání pana Zaorálka zemřít za bezplatné zdravotnictví zahubí ČSSD. Odmítám jednoho dne zemřít proto, že mi to bezplatné zdravotnictví neumí pomoci.

--------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | neděle 2.7.2017 20:36 | karma článku: 23,99 | přečteno: 1037x