Nerovnost je spravedlivá

V češtině právě vyšla kniha Thomase Pikettyho Kapitál ve 21. století spatřující v nerovnosti původ všeho zla a přináší i recepty, jak ji řešit. Inspirace Marxem není jen v názvu knihy, aspiruje na to být novou biblí socialistů.

Bude jistě nutné si ji přečíst už proto, že od levicově orientovaných politiků uslyšíme časté citace. Její základní koncept však lze rozdupat na cucky již dnes.

Představte si, že se skupinka lidí usadí na pobřeží. Všichni si postaví provizorní příbytky a zbytek dne stráví koupáním v moři a válením se na pláži. Jedna rodina ale nevěnuje pozornost radovánkám a namísto provizorního příbytku si postaví kvalitní luxusní sídlo. Mají snad ostatní nárok na stejné sídlo jako tato rodina?

Samozřejmě nemají a nikdy mít nebudou, avšak nic jim nebrání, aby si luxusní sídlo postavili také. Ano, je tu i možnost, že jim to prostě nepůjde, protože nejsou tak šikovní. No a? Stále to nedělá z faktu, že jedna rodina má lepší příbytek než ostatní, něco morálně závadného.

Ale logikou Thomase Pikettyho se jedná o globální problém. Že ti nejbohatší mají takový podíl z celkového bohatství. A že je potřeba to bohatství rovnoměrněji rozdělit. Co na tom, že v praxi po rozdělení nebudou mít všichni luxusní sídla, ale pouze ty chatrče. A jak to v praktikovaném socialismu bývá, tu nejluxusnější chatrč obsadí ten nejrovnější. 

Je normální a žádoucí, aby každý usiloval o to být lepší než ostatní. Bez toho bychom neměli elity, bez elit bychom neměli pokrok. Všichni bychom měli stejně a přitom žádnou motivaci na sobě pracovat, přemýšlet, tvořit. Svět rovnosti, kterého by rádi socialisté dosáhli, znamená rovnoměrné rozdělení zaostalosti a bídy mezi tupé stádo čekající na krmení od vůdcovské vrstvy vyvolených.

Pravda, Piketty hovoří pouze o zmírnění nerovnosti, ale na principu se nemění nic.

Socialismus i kapitalismus má své bohaté. Jen v socialismu ale nemáte žádnou šanci se jimi stát.

---------------------------------------------------

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné být se mnou ve spojení přes facebook: www.facebook.com/martinprochazka007

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Procházka | neděle 24.5.2015 20:23 | karma článku: 21,65 | přečteno: 781x