Když zelenou naftu, tak pro všechny!

Poslanci opět nevěděli, o čem hlasují, tak nám překvapivě nadělili levnější benzin i naftu. Tento jejich omyl je daleko užitečnější, než vládou schválený záměr na vratku spotřební daně některým, zdůrazňuji některým, zemědělcům.

Stranou zůstává fakt, že návrh předložil poslanec Urban vládní strany ČSSD a ani nedoufal, že by mohl projít, což je samo o sobě podivný přístup k řízení země, ale na podobné legrácky jsme už zvyklí při "omylem" zvýšených poslaneckých platech.

Je celá řada důvodů, proč by měla spotřební daň z pohonných hmot klesnout. Doprava je něco jako krevní oběh ekonomiky, přepravuje se zboží i lidé, za kulturou i za prací. Zlevnění dopravy je impuls pro celou ekonomiku. Současná úroveň je nad úrovní okolních zemí, takže tranzit tankuje často jinde.

Je i celá řada důvodů, pro které by měla spotřební daň zůstat na současné výši. Jednak proto, že je celá řada veřejných výdajů, které jsou užitečné a stále se nerealizují (je jedno, zda je vaší větší preferencí kvalita infrastruktury nebo obrana státu), i proto že existuje celá řada naprosto zbytných výdajů, za které je škoda peněz, ale přesto se realizují. Dokud tyto výdaje budou existovat, bude třeba nějak vybrat zdroje od občanů a pokud zlevníme zde, musíme to vybrat jinde. Ekonomika je na současnou cenovou hladinu přizpůsobena a její změna znamená vlnu nestability, zejména pokud by se měla později daň opět zvyšovat.

Avšak pro samotnou zelenou naftu neexistuje absolutně žádný argument. Má-li někdo pocit, že zemědělci u nás mají nižší transfery, než jejich unijní konkurenti, pak transfer skrze vratku spotřební daně je vůbec nejpitomější možná cesta, jak jim přilepšit. A zároveň to blokuje snižování spotřební daně všem, protože bez dalších daňových změn máme na světě výpadek příjmů. O to, co se vrátí zemědělcům, opět zdůrazňuji některým, se musí zvýšit buď výběr daně od ostatních a nebo se musí zvýšit jiná daň a nebo se musí škrtnout jiný výdaj.

A nebo naplníme jednu z nejlepších bankovních reklam a na nejlevnější benzín si vezmeme nejdražší půjčku :)

Takže závěr:

1) Pokud má socialistická vláda pocit, že peníze jí přebývají, měla by je občanům přestat brát v podobě plošného snížení spotřební daně či lépe jiné daně (pokud by měla být nějaká daň snížena, tak je to zejména zdanění práce, spotřeba až v druhé řadě), nikoliv přilepšit jednomu odvětví a to ani ne celému.

2) Pokud má rovnostářská socialistická vláda potřebu postarat se o ty, kteří by podle ní měli patřit k rovnějším (ještě mezi rovnějšími), nemusí k tomu používat zrovna ten úplně nejméně efektivní nástroj, protože se může spolehnout, že se zelenou naftou budou brázdit pole nejen farmářovi stroje, ale i flotila náklaďáků kamarádovi dopravní firmy.

3) Pokud poslanci nevědí o čem hlasují, bylo by lépe, kdyby nehlasovali. My z toho sice máme cirkus, ale měli by se věnovat své profesi a ne napodobovat Monty Python, jejichž představení je kvalitnější a vyjde nás levněji.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | středa 23.7.2014 20:40 | karma článku: 23,50 | přečteno: 932x