Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiříčku, probuď se, tady už přestává legrace!

Podle KSČSSD se nemusíme obávat státního bankrotu, ale pro naše obyčejné lidi se dále vesele zadlužovat. Pokud chce někdo řídit zemi, neměl by si sedět na uších a očích a v rozhledu by mu neměla bránit pohoří kolem Čech.

Jak reálné je riziko státního bankrotu jsme viděli na příkladu Maďarska, nyní Řecka a riziko rapidně roste pro Španělsko, Portugalsko a Itálii. Ve chvíli, kdy se dostanete do takových problémů, neexistuje již nikdo a nic, co by bylo ušetřeno škrtů, musí přímo postihnout lidi, kteří jsou plně závislí na státu - důchodce.

Evropa jako celek je na tom špatně. Pro ilustraci trocha makroekonomických dat za poslední dva dny:

Sentix index eurozóny(měří náladu investorů): min.období -3,7 očekávání -2,8 skutečnost -8,2

změna velkoobchodních zásob v USA: min. období 1,5 % očekávání 0,5 % skutečnost -0,8 %

Podobný charakter mají téměř všechny zprávy. V Evropě se nedaří a nic zlepšení nesignalizuje, zatímco USA nabíhají rychleji, než se očekává. Euro slábne.

Vážnou příčinou tohoto stavu je rigidní pracovní právo. Evropský zaměstnavatel musí podstoupit vysokou míru rizika, chce-li přijmout zaměstnance, neboť rozloučit se s ním v případě potíží je obtížné a hlavně drahé. V USA tento problém řešit nemusejí a jejich riziko je mizivé. V časech, kdy po ekonomice poletuje mnoho falešných signálů, tvořených všelijakými stimulačními balíčky, je to k nezaplacení. Podružný faktor je, že my Evropané se za prací neradi stěhujeme. Nejde jen o mezistátní přesuny, ale i v rámci domovské země. To asi nijak nezměníme, lidé ochotní se stěhovat evidentně přesídlili v posledních několika stoletích za oceán. Napomoci může lepší infrastruktura. Ochrana pracovních míst v evropském pojetí možná znamená o něco vyšší jistotu pro ty, kteří práci mají, ale zároveň i velmi malou naději pro ty, kteří by ji rádi sehnali. Ale levice bude vždy bojovat za pracovní jistoty. Pokud ovšem práce není, je vám tato ochrana naprosto k ničemu.

Druhou a ještě zásadnější příčinou je státní zadlužení.  Země EU chrlí dluhopisy jako nikdy v historii. Jsou nakupovány jako relativně málo rizikový instrument. Ovšem tím chybí investice do reálné ekonomiky. Bylo legrační poslouchat pana Janotu, jak si půjde promluvit s bankéři, aby více půjčovali podnikům. Ale banky k tomu nemají žádný důvod, mají zde spoustu států a spoustu nových a nových dluhopisů. Státy je samozřejmě potřebují prodat. Emise přitahují domácí i zahraniční investory. A v některých případech začínají oprávněné obavy, zda dostanou své peníze zpět.

 Z těchto obav i z výše uvedených makroekonomických dat začalo euro oslabovat. Dluhopisy v oslabující měně jsou ještě méně atraktivní, než v měně stabilní. Vnější investoři nepřijdou a státní dluhopisy budou muset být prodány v eurozóně, což odsaje poslední investiční prostředky do produktivní ekonomiky, pokud nějaké zbyly. Hrozí roztočení spirály neustálého oslabování eura a růstu dluhů. Ve výsledku nemusí někteří členové eurozóny upsat, což je samo o sobě další signál k cestě do hlubin. Pokud neupíše dluhopis země eurozóny, neupíšeme ho ani my. Na eurozóně jsme závislí 80 % našeho exportu a míra zadlužení je viditelně jediný ukazatel, ve kterém je levice schopná zajistit srovnatelnost se západem. Dluhová past může znamenat konec eurozóny možná i EU. Kam se vrátíme? Do období meziválečného? Nebo do středověku? Tyto úvahy jsou příliš černé. Ale hrozba je naprosto reálná.

Klíčové pro vývoj v EU bude případná pomoc Řecku. Pokud bude Řecku pomoženo, budeme pravděpodobně i my těmi pomáhajícími. A prioritním cílem EU by mělo být, aby to bylo naposledy. Znamenalo by to drsnější rozpočtová pravidla pro členské země. Kéž by.

Nevím, jaký signál potřebujeme k uvědomění si vážnosti situace. Nevím, jak je vůbec možné, že třetina národa věří Jiřímu Paroubkovi jeho kouzelné sliby. Jeden z "ekonomických expertů" ČSSD už dal mezi řádky poznat, že po volbách bude vše jinak.

Jedinou cestou k lepším zítřkům je omezení výdajů státu. Daně už jsou vysoké nad únosnou mez a stále to nestačí. Na předvolební sliby je každý daňový výběr krátký. Nyní si způsob šetření ještě můžeme vybrat, můžeme si určit priority. Kdyby bylo mizerně, můžeme si i něco půjčit. Ale přijde den, kdy daně nebude komu zvedat, nebude od koho si půjčit a zrovna bude zase nějaká krize. Jak pak zajistíte, aby stát neudělal bankrot?

Jiří Paroubek je jak z těch úvěrových společností, na které by rád měl zákon proti lichvě. Vidina peněz a o splácení ani slovo. Můžete si vzít peníze a mít se líp. Jenže potom se budete mít hůře o částku, kterou jste si půjčili plus úroky z ní. Pokud takto naletí jeden člověk úvěrové firmě, sám si to odskáče. Jenže pokud těch 30 % podlehne vábení Jiřího Paroubka, odskáčeme si budoucí pokles životní úrovně všichni. A to mluvím o obyčejném dluhu, bankrot si raději nepředstavuji.

Jiří Paroubek nám nabízí, že si naším jménem vezme úvěr na pokrytí 13. důchodů a vyšší mateřské. A tento kouzelný úvěr se prý nemusí platit. Jenom dnešní úroky z našeho dluhu by utáhla 3 menší ministerstva. Nedopouští se ten člověk náhodou klamání spotřebitele?

Možná to ale pak vyřeší šalamounsky: Po volbách oznámí, že volební sliby na příjmové stránce nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a že za to může ODS. A abychom zachovali vyšší mateřskou, musíme zdanit bohaté, definované jako všichni s ročními příjmy nad 0,2 mil. Kč ročně, zvýšit DPH na 25 %, spotřební daně, silníční daň a daň z nemovitosti... Toho bych se nerad dočkal, protože svůj domov mám rád.

Buď musí dostat rozum Jiří Paroubek a nebo významná část jeho voličů. Slibovat nové výdaje, které nemají žádné opodstatnění, je zločin. Potřebujeme zdroje do investic, ne do spotřeby. Do sféry soukromé, ne do veřejné. Nemůžeme žít donekonečna lépe, než odpovídá naší situaci. Věřím, že národ není hloupý.

Možnou cestou by bylo vrátit se na z hlediska výdajů na důchody, platy veřejné sféry a dávky do roku 2005 a navýšit je pouze o inflaci. Tím bychom získali čas a prostor pro reformu důchodového systému, pracovního práva, zdravotnictví...Je to ještě relativně bezbolestná cesta, jak bez dalšího zvyšování daní dosáhnout stability veřejných financí. Pouze nízká poptávka po zdrojích ve veřejném sektoru zpřístupní zdroje pro soukromé investice, které vygenerují další. Teprve tehdy poroste životní úroveň nikoliv na úvěr.

Autor: Martin Procházka | úterý 9.2.2010 22:54 | karma článku: 32,52 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Britům budou vládnout labouristé, lídr konzervativců Sunak uznal porážku

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 6:40

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Premiér Rishi Sunak v pátek brzy...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007