Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké škody napáchal Miroslav Kalousek?

Takhle se mě udiveně zeptala PR pracovnice TOP09, poté, kdy jsem se zastal VV a Víta Bárty v reakci na útočný propagační email TOP09 ze dne 9.dubna. A trvám na tom, že jsou lidé, kteří mají při podobných aférách (jedno zda vyrobených či skutečných) taktně držet jazyk za zuby a zalézt se schovat někam do kouta. Miroslav Kalousek je v čele této sebranky. Tak se podívejme, kdo to vůbec je.

Jedná se o profesionálního politika ve státních službách od roku 1990. Od roku 1993 do roku 1998 byl ekonomickým náměstkem na ministerstvu obrany. Zde jen v aféře padáky napáchal škodu za několik set miliónů a jednoho parašutistu to stálo život. Další podezřelou zakázkou informační systém armády (50 milionů údajná provize, objem zakázky 1mld). Pikantní je, že výběrová komise moc nespolupracovala, tak byla nakonec přiklepnuta té správné firmě shora. Další podezřelou zakázkou modernizace tanků. Zaplaceno 19 mld, modernizováno ve výsledku 30 strojů. K tomu přidejme prodeje armádního majetku a dodávky materiálů. To, že si během této éry nikdo nehačnul za mříže, neznamená, že to bylo v pořádku. Nebylo, vznikla škoda jako prase a Miroslav Kalousek je za ni odpovědný.

Miroslav Kalousek je odpovědný za celý systém armádních zakázek, který je velmi prokorupční a vytrval až do dnešních dnů. Postavený na utajování skutečností, které být utajeny nemusejí, na smlouvách, ze kterých není pro stát úniku. Připomeňme si jeho přátelské vazby-Háva (Omnipol), Kopřiva (donedávna náměstek ministerstva obrany), Barták (donedávna čerstvý šéf finančně-analytického útvaru MF, ano, toho, který šel tak horlivě po Vondrovi). Další podtext jeho působení ma MO zde:

http://blog.jankaspar.cz/miroslav-kalousek-politicky-zivotopis/

To je hnus, velebnosti, opustíme obranu a přejdeme do vysoké politiky, zejména té rozpočtové.

V roce 2002 se stává předsedou rozpočtového výboru, v roce 2003 přesedou KDU-ČSL. Je tedy i spolupachatelem výkonu století ve vládě ČSSD-KDU-ČSL-US, kdy vesele rostly deficity, přestože vysoký ekonomický růst tažený vstupem do EU generoval státnímu rozpočtu nečekané příjmy v řádech desítek mld.

Následuje období parního válce Paroubka, který stihl za půlroční kapitolu ruku v ruce s KSČM prohlasovat vskutku levicové zákony, které pak pracně proškrtával ústavní soud. V roce 2006 byly volby a na podporu sociálně slabých, rodin s dětmi a já nevím čeho všeho bylo okamžitě vyhozeno 70 mld. Ani v tom není Kalousek nevinně. Všichni lidovci hlasovali pro.

Po volbách levice vs ostatní 100:100 začali lidovci vyjednávat s ODS o sestavení vlády. Jednoho krásného rána jsem měl noviny, jejichž četbu o tomto vyjednávání jsem si nechal na odpoledne, ale to už moc nemělo smysl je číst, Kalousek se dohodl s Paroubkem a všichni jsme na to čuměli jak tele na nová vrata. Naštěstí lidovci svého vola rychle zařízli. Z mrtvých vstání bylo poměrně rychlé i na lidovce, na jaře 2007 zasedá jako ministr financí do druhé Topolánkovi vlády.

Vláda nevláda bez jakýchkoliv reforem stojící na zelené straně, která se na jakémkoliv nezeleném tématu ekologicky rozloží, došla záhuby uprostřed českého předsednictví, čímž jsme okázale a zřetelně dali celé Evropě a investorům najevo, jak to u nás chodí. Vláda byla recyklována na velkou koalici, přičemž se jí říkalo úřednická a personám v ní odborníci. Během této doby jsme pocítili první nárůst daní a sérii ještě relativně rozumných škrtů. Bylo očekáváno, že vláda, která přijde, udělá ty tolik odkládané reformy. Úřednická vláda se překvapivě protáhla až do řádných voleb. Mezitím Kalousek zahodil lidovecký plášť a založil TOP09. Spoustu schopných lidí přesvědčil o tom, že to je ta správná změna a schovaje svoji špínu za Karla Schwarzenberga se nazval spasitelem veřejných financí.

Parní válec najel na vejce a pláč paní Petry udělal tečku za érou dvou buranů. My, kteří jsme chtěli žít konečně v normální zemi, jsme slavili pevné vítězství 118 hlasů tak moc, že jsme nad tím prevítem Kalouskem přivírali oči. Ukázalo se, že vítězové na vítězství příliš připraveni nebyli, vláda působila rozpačitě, nejednotně, bez lídra, kterým měl být Petr Nečas, ale na jehož čisté pověsti ulpěl flek, jak Drobil hupsnul do bláta. A Kalousek připravil další vlnu škrtů, některé tak pitomé, až byly protiústavní. K reformám dosud nedošlo, výsledky tristní.

Proč tomu tak je? Neústavnost těch zákonů jenom vykresluje charakter Miroslava Kalouska, pragmatik bez špetky morálky. Právo je minimum morálky. Jeho představa, že lze zneužít stav legislativní nouze nejen pro živelné katostrofy (předchozí hospodářská politika vlády se pořád ještě za živelnou katastrofu nepovažuje), že je možné retroaktivně měnit pravidla stavebního spoření nebo fotovoltaiky, nám způsobuje další škody.

On není schopen reforem, protože systematicky neumí uvažovat, ani se o to nijak nesnaží. Je to duší účetní, nikoliv ekonom. Vždy bude umět jenom škrtat a zvyšovat příjmy.

Fakticky se jeho činy příliš neliší od toho, co by dělali socialisté, pátrá po všem, co by ještě šlo vzít. Už toho moc není, většina daní je za Laffarovým kopečkem. Škoda z nereforem je zřejmá, propadáme se v žebříčku konkurenceschopnosti a naší nejslabší stránkou jsou instituce, které odráží právě veřejnou sféru.

Sečteno a podtrženo, málokdo dokázal napáchat tolik škody, jako Miroslav Kalousek. Nechť se tedy nikdo nediví, že ho nemám rád. Když už nepatří do vězení, rozhodně nepatří do vlády.

 

Autor: Martin Procházka | pátek 3.6.2011 21:41 | karma článku: 35,75 | přečteno: 2590x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

3. července 2024

Premium Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti...

Spojím se s kýmkoliv. Aby odstavil Le Penovou, paktuje se Macron s levičáky

3. července 2024

Premium Prezident Macron se spojuje s levičáky, kteří například propagují odchod Francie z NATO....

Vzdej to, vyzval Bidena první demokrat z Kongresu. Sílí volání po Obamové

2. července 2024  19:49,  aktualizováno  22:43

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně...

Až po republikánském sjezdu. Soudce odložil vynesení výše trestu pro Trumpa

2. července 2024  22:16

Newyorský soudce odložil na 18. září vynesení výše trestu pro exprezidenta Donalda Trumpa v kauze...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007