Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomie korupce

Po aféře na životním prostředí často slyším otázku, jak je možné, že se tolik krade. Odpověď je prostá, krade se, protože je to výhodné. Člověk má jádro ekonomického chování, sledování vlastního prospěchu, prostě zakódován ve svém genomu, stejně jako jiní živočichové. Dokud budou jeho instinkty vyhodnocovat krádež jako výhodnou, prostě příležitost využije. Na druhou stranu lze stejných instinktů využít i k tomu, aby příležitost vyhodnotil jako nevýhodnou, příležitost nevyužil, tedy nekradl.

Sleduje-li jedinec vlastní prospěch, bude zvažovat náklady a výnosy. Výnos je pro jedince jeho osobní podíl na krádeži. Náklady jsou veškeré úsilí a finanční zdroje, které musí do akce vložit, ale také náklady obětované příležitosti, kterými je existence důsledků jednání. Osoba je vydíratelná ze strany těch, kteří v tom také jedou nebo o krádeži pouze tuší, dále hrozí s určitou pravděpodobností, že jednání nevyjde a dotyčná osoba ztratí dosavadní postavení. Z toho plyne, že protikorupční opatření by se měla zaměřovat na pokles výnosů či vzrůst nákladů.

Nejprve se podíváme na opatření na nákladové straně. Jednak náklady, které je nutné vynaložit, jednak riziko, které by se také dalo vyčíslit, ale to není nutné a nebudeme se tím zde zabývat. Pod pojmem náklady si asi představíme úplatek. Tyto náklady budou tím vyšší, čím více lidí je potřeba uplatit. Dále jsou zvýšeny, pokud existuje časová prodleva mezi nákladem a výnosem, tedy od doby rozhodování k realizaci zakázky. To blokuje finanční zdroje ke korupci a zároveň zvyšuje nervozitu a riziko. Abychom zvýšili tyto náklady a riziko, stačí tedy zapojit do rozhodování více lidí a zajistit, aby rozhodování probíhalo s předstihem.

Riziková složka je neúčinná na odrazování lidí, kteří rizikem žijí, ale těch je menšina. Nabízí se zde širší paleta nástrojů, která podstatně mění subjektivní rizika každého článku v korupčním řetězu. Zapojení více lidí do rozhodování znamená za jinak stejných podmínek i rozšíření počtu těch, kteří v krádeži jedou, tím samozřejmě roste i riziko, že se akce provalí. A naším záměrem je zasít mezi ně nedůvěru, strach, abychom zvýšili pravděpodobnost selhání některého článku.

Za dnešních podmínek má práskač nevýhodu, že ho postihnou důsledky odhalení, což může vylepšit institut korunního svědka. Pokud ho ovšem zbavíme pouze důsledků, včetně jeho podílu na loupeži, stále, pokud krádež dobře šlape, nemá příliš motivace vzdát se svého příjmu a nahlásit nezákonnou činnost. Poměr by byl změněn, kdyby dostal takovýto korunní svědek finanční odměnu odvozenou od rozsahu krádeže plus by mu bylo ponecháno jeho postavení. V takovém případě už se jednotlivé články řetězu budou předhánět, kdo korupci či krádež napráská, protože kdo dřív přijde, vyhraje dvakrát a všichni ostatní skončí s nejhorším možným výsledkem akce. V takovém prostředí není možné zapojit do korupce více lidí bez enormního nárůstu rizika, pokud by navíc práskači zbyl i jeho podíl, pak neexistuje prakticky žádná velikost krádeže, která by vyvážila rizika, jinak by to byl určitý násobek odměny pro práskače. V úvahách nesmíme zapomínat na to, že odměnu je nutné skrýt do veřejné zakázky, která musí mít potřebnou velikost, či se jedná o rozhodnutí v obrovských soukromých projektech. Velkých věcí je málo a jsou lépe kontrolovatelné, více na očích veřejnosti.

To je v podstatě strana výnosů. Objem zdrojů, které lze ukrást z veřejné zakázky, je za jinak stejných podmínek přímo úměrný její velikosti. Čím menší je zakázka, tím menší prostor poskytuje pro krádeže. Z druhé strany je třeba říci, že čím více zakázek je, tím je jejich kontrola složitější. Takže ohledně velikosti zakázek platí pravidlo zlaté střední cesty.

Mnoho, co lze napsat k této problematice se sem prostě nevejde, dala by se o tom napsat kniha. Jednu poznámku si ale neodpustím v návaznosti na SFŽP: příprava každého trestného činu musí být trestána jako dokonalý trestný čin, včetně a zejména pletichy při veřejné zakázce. Proč musí být v našem zákoně trestný pouze dokonalý trestný čin tohoto druhu, narozdíl od všech ostatních, není náhoda, na ty prostě nevěřím. Než jsem se to dozvěděl, myslel jsem, že si všichni umyjí ruce nad nezávislým finančním poradcem, který jako jediný v systému nese rizika (za normálních okolností, pokud by bylo postupováno tak, jak si přála ODS=nikdo by nepořídil důkazy) a hle, ani nezávislý finanční poradce tato rizika nenese. Takže stačí úprava trestního zákona do normalizované podoby a výrazně to zahýbe i náklady v dnešní systematizované korupci.

Nejdůležitějším opatřením je však zmenšení role státu ve společnosti. Omezení potřebných razítek, rozšířením automatických rozhodovacích mechanismů, pokles objemu peněz veřejné sféry včetně veřejných zakázek, prodej státních podniků. S poklesem objemu zakázek klesá i jejich velikost při stejném počtu, klesá potenciální množství ukradených zdrojů za jinak stejných podmínek, články v řetězci musí za stejnou odměnu postupovat vyšší riziko atd. Některých veřejných zakázek se prostě nezbavíme, ale čím méně jich bude, tím méně budou přitahovat zloděje. Být poctivý se také musí vyplatit.

 

Autor: Martin Procházka | úterý 28.12.2010 14:50 | karma článku: 11,71 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Britům budou vládnout labouristé, lídr konzervativců Sunak uznal porážku

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 6:40

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Premiér Rishi Sunak v pátek brzy...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007