Dotovaná česká dojnice a migrace

Zemědělství se podílí do 2% na zaměstnanosti i HDP, přesto spolkne okolo 40% rozpočtu EU a další národní zdroje k tomu. Nadměrné dotace produkují přebytky a jejich export se státní podporou ničí zdroje obživy rozvojových zemí.

Počet příchozích do Evropy od kulminace v říjnu 2015 zvolna klesá a prvotní šok střídají racionální úvahy o tom, jak řešit nejen uprchlickou vlnu, ale i komplexní problematiku migrace do Evropy. Současná krize nás donutila vytvořit Frontex a společnou pohraniční stráž - instituce, které měly být ustaveny při vzniku Schengenu, ale narazily, neboť je odpůrci hlubší integrace považovali za příliš federalistické. Ten samý tábor dnes kritizuje EU za neakceschopnost. Jak pokrytecké.

I tak však budou mít nově vzniklé instituce mocného nepřítele - organizovaný zločin. Jeho úspěšnost je závislá na zdrojích od pašovaných lidí a nejlepší cestou, jak je od těchto zdrojů izolovat, je snížit motivaci k migraci do Evropy.

Je poměrně široká paleta nástrojů, jak se pokusit pomoci zdrojovým zemím migrace zlepšit životní podmínky natolik, aby lidé neodcházeli. Většina však závisí na oboustranné aktivitě. Oproti tomu společná zemědělská politika je nástroj, který je ryze v našich rukou a který má moc přivést milióny lidí v rozvojových zemích do těžké životní situace, jenž pak motivuje k migraci, včetně té ilegální do Evropy.

Jakými kroky tedy můžeme migraci omezit? Je třeba důsledně trvat na souladu politik pro rozvoj a společné zemědělské politikyprosadit celounijní zákaz exportních dotací a národních podpor produkce.

Současný stav, kdy dotuje SZP vznik problému, řešeného následně rozvojovou politikou, působí jako z Kocourkova. Pokud se výše uvedené podaří prosadit, nejen, že daňový poplatník ušetří a rozvojové země ztratí jeden ze zdrojů nestability, ale i evropský zemědělský sektor bude efektivnější a odolnější vůči výkyvům počasí a jiným druhům krizí. 

Část mléčných kapacit zmizí i z Česka a neobejde se to bez nesouhlasného bučení agrární komory. Leč zmizí ta část méně efektivní a naopak umožní dosáhnout větší ziskovosti těm, kteří dokáží produkovat mléko levněji. Podíl dotací na příjmech zemědělců by měl dlouhodobě klesat.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | neděle 6.3.2016 20:07 | karma článku: 18,75 | přečteno: 690x