Co tak místo manipulací s kurzem otevřít bankovní trh?

ČNB, stejně jako další centrální banky, věří, že napumpováním peněz do ekonomiky ekonomiku rozhýbe. Takhle to samozřejmě nefunguje, pokud to nevyšlo nikde na světě, těžko čekat, že v ČR se to podaří. Aby dodatečná nabídka peněz našla svého adresáta, potřebujeme otevřený a dynamický bankovní trh, aby byly soukromé banky ochotné investice financovat.

Napsal jsem dynamický trh, což je skoro protiklad bankovního trhu, na který je ČNB tak hrdá. Stabilního bankovního trhu. Stabilní můžeme volně přeložit jako mrtvý. Úroveň služeb českých bank však za mnoho nestojí, což signalizují nejen nářky českých spotřebitelů.

České banky dlouho nejsou schopni financovat rizikové investice či začínající firmy. Proto ostatně existují živé úvahy o státem financováném seed capital fondu (financující projekty úplně od nuly), leč si neumím představit, že pokud není dost kvalitních lidí na něco takového v bankách, které je mnohem pravděpodobněji dovedou najít a zaplatit, kde takové lidi vezme stát? Nevezme, bude to jen další tunýlek na naše peníze.

Potřebujeme, aby se český bankovní sektor posunul a aby dokázal nabízet lepší produkty firmám i spotřebitelům. Poslední léta pozoruji drobné krůčky vpřed, ale stále to není dost. Potřebujeme, aby založení banky bylo jednodušší, dosažitelnější a transparentnější, stejně jako nabízené bankovní produkty.

Aby zde bank bylo přehršel, aby se banky bály o svou existenci (to je ten protiklad stability) a byly přinuceny nabízet ty nejlepší produkty co nejrychleji. Potřebujeme pro bankovnictví úplně nový vztah banka-klient, kdy banka o své klienty pečuje lépe, než zasíláním roztomilých certifikátů s nabídkou výhodné půjčky se šíleným úrokem (viď Unicredit ;)).

Pak se z ČR stane místo, kde bude radost podnikat a kde skutečně levnější peníze povedou k reálnému růstu ekonomiky. Jedině skutečné investice vedou k růstu skutečného bohatství. Intervence do kurzu koruny nikdy. Ta jenom vede k tomu, že jsme ze dne na den o něco chudší. A nemusíte vystudovat ekonomii, abyste cítili, že tudy cesta k bohatství nevede.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 9.1.2014 11:47 | karma článku: 22,10 | přečteno: 989x