Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 úkolů pro vládu

Prý chci po vládě trochu moc a sem tam některé její kroky tvrdě kritizuji. Aby nedošlo k mýlce, že se mi prostě nedokáže zavděčit žádná vláda, nabízím jí tímto body, po jejichž splnění může získat (nejen) mé uznání za dobrou práci. Asterix měl úkolů dvanáct a zvládnul to;)

1. Odstranění problému fotovoltaiky Platí, že jakákoliv veřejná podpora by měla být operativní a krátkodobá. Zcela nepochopitelně bylo pro podporu obnovitelných zdrojů zvoleno provozní financování. Garance výkupní ceny na 20 let pro dosažení 15tileté návratnosti je zkrátka vrchol stupidity, nikoliv z EU, ale jen a pouze naší vlastní. Tento systém musí být nahrazen přímou jednorázovou dotací na investici, která se dá v případě potřeby okamžitě zastavit, zatímco výkupní ceny nás budou strašit ještě 20 let. Sociální problém dosavadního zdražení elektřiny je možné řešit převzetím příplatku za obnovitelné zdroje státem, tato položka ve státním rozpočtu bude mít alespoň pro poslance následujících 5 voleb výchovnou funkci. Kdybychom šli do důsledků, měli bychom ji fakturovat těm, kteří systém vytvořili a schválili.

2. Definice standardní zdravotní péče Přesněji řečeno by bylo optimální zdravotní péči rozřadit do třech skupin: A) neodkladná léčba zachraňující život, vysoce nákladné nemoci s neovlivnitelným výskytem B) středně nákladné zákroky, běžná onemocnění s neovlivnitelným výskytem C) všechny relativně nenákladné nemoci a zákroky, onemocnění s ovlivnitelným výskytem. Skupiny A,B by nyní měly zůstat součástí dnešního systému veřejného zdravotního pojištění, C bude z veřejného zdravotního pojištění vyřazeno. Skupina A bude v budoucnu pojišťována povinně za specifických pravidel jako nominální částka, skupiny B i C budou předmětem nepovinného komerčního pojištění. Rozdělení zákroků a nemocí do skupin je věcí odborníků, co je nákladné a méně nákladné závisí na souvislostech se sociálním systémem. Toto rozhodnutí a vyřazení skupiny C ze systému zdravotního pojištění je to minimum, které od vlády očekávám.

3. Obrysy důchodové reformy Chci vědět, jakou míru odpovědnosti za svůj důchod ponesu já, jakou stát a kolik to bude stát mě. Ještě zásadnější je tato informace pro dříve narozené, kteří pojedou podle jiného systému. Je také potřeba jasně říci, jaký ročník může naposledy počítat se starým systémem. Je jisté, že osobní odpovědnost bude posílena, ale je potřeba, aby se na to lidé mohli připravit. Stanovení tohoto harmonogramu považuji za důležitější, než systematické detaily reformy a její komplexní schválení v tomto volebním období.

4. Skutečná redukce státní správy Musí pokračovat zjednodušování procesů, systematické změny jsou klíčovým nástrojem pro zvýšení efektivity. Nedělám si iluze, ale pokles zaměstnanců ve veřejné sféře o 5% oproti stavu při nástupu vlády by neměl být problém, úměrně tomu by měly zmizet zbytečné agendy. Kolem toho už bylo naslibováno tolik, že alespoň měřitelné 5% snížení počtu zaměstnanců veřejné sféry lze považovat za posun kupředu.

5. Racionalizace daní Především jeden základ pro výpočet sociálního i zdravotního pojištění a daní, tedy superhrubou mzdu (přestat si hrát na to, že existuje pojistné hrazené za zaměstnance zaměstnavatelem). Sblížení sazeb DPH (kéž by se je povedlo sjednotit). Odstranění daňových výjimek, alespoň některých. Pokud daňové zákony zeštíhlí, je to plus.

6. Vyrovnání se s církvemi Bylo skoro hotovo a stále není. Církve musí existovat nezávisle na státu a co bylo ukradeno, musí být navráceno. Co je na tom těžkého?

7. Ukončení podpory stavebního spoření Polovičatá, podstatu zachovávající, amorální a protiústavní řešení neřeší nic. Stavební spoření je tak trochu přežitek, možná zvládne funovat i bez státní podpory a pokud ne, znamená to, že trh je plný lepších produktů. U nových smluv podpora nebude a zároveň bude stanoven deadline na prodlužování starých smluv. Od roku 2017 by už měla z rozpočtu tato položka zcela zmizet. Pro srovnání pomníčková položka podpory výkupních cen elektřiny by v něm mohla strašit až do roku 2030.

8. Zrušení českých dotací do zemědělství Mělo tak být učiněno už při vstupu do EU. Unijní dotace se určují na 5leté období, české na jednoroční, každý rok probíhá lobbistický střet, která skupina urve více. Unijní dotace jsou dostatečné a to navzdory tomu, že nominálně se liší. Ostatně i SZP musí projít reformou, ale o tom jinde, bylo by ode mne nefér chtít po naší vládě vítězství nad lobby francouzských zemědělců.

9. Narovnání podmínek Týká se vstupu na železnice, přístupu k veřejným zakázkám, přístupu k prodeji státní půdy a všechny další oblasti, kde má stát nyní nepřiměřeně velké slovo, využívané k potlačení svobodné soutěže. Toto je skutečný boj s diskriminací, který má o několik set řádů vyšší význam, než náplň činnosti Ministerstva pro lidská práva.

10. Nedělat ostudu Ctít hodnotové principy před nahodilými účelovými opatřeními jako speciální protiústavní daně (viď Kalousku), nekrást a nešpinit pověst veřejné správy, nedělat ostudu v zahraničí. Ctít principy práva, pořádku, spravedlnosti a svobody jak v domácí, tak v zahraniční politice, vystupovat rozumně a konzistentně. Je mi z toho zle, ale důsledné naplnění tohoto bodu je dostačující na titul nejlepší vlády v historii ČR. Smutné.

 

Autor: Martin Procházka | pondělí 18.10.2010 21:16 | karma článku: 13,80 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Britům budou vládnout labouristé, lídr konzervativců Sunak uznal porážku

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 8:57

Přímý přenos Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Premiér Rishi Sunak v pátek brzy...

Žádné peníze, dokud Biden neodstoupí. Disneyova dědička stopla podporu demokratů

5. července 2024  7:21

Americká producentka Abigail Disneyová z rodiny animátora a filmového producenta Walta Disneyho...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007