Tak odchází Lance Armstrong

Jednou z toho bude hollywoodský velkofilm. Je v tom všechno, co musí v hrdinském eposu být. Pokud bude scénář kvalitní, bude to zhruba tento příběh...

Příběh o tom, jak se tváří v tvář smrti se z průměrného hrdiny stane skvělý šampión, žijící legenda. Inspirace pro milióny lidí po celém světě.

Příběh opakovaných soubojů s arcirivalem a bývalým králem. Jan Ullrich, vítěz Tour de France z roku 1997 a mnohonásobný hrdinův vyzyvatel, odešel vždy poražen. To byly přímo epické souboje, kdy proti sobě stály nejlepší armády světa. A byly rytířské, protože se bojovalo fér. Při správném hrdinovi však stojí i štěstí, a tak když už měl arcirival sladké vítězství na dosah, zasáhla štěstěna a rival skončil v louži (doslova).

Příběh velkého kamarádství s další legendou. George Hincapie obětoval všechny svoje potenciální úspěchy pro to, aby zajistil, že hrdina zase a zase zvítězí. Komu by ho nebylo líto, když mu v roce 2009 utekla o několik sekund obrovská pocta být aspoň na chvíli ve žlutém?

Příběh o skvělém tátovi pěti dětí a příkladném rozvedeném manželovi. Luke, Grace, Isabelle, Max a zatím nenarozené Cinco. S exmanželkou je hrdina pořád v kontaktu a každé důležité rozhodnutí s ní konzultuje. Co víc, ptá se na svolení.

Příběh o velké zradě. Z Floyda Landise pomohl vychovat jednoho z nejlepšího cyklistů světa a pozdějšího vítěze Tour de France. Cestou do propasti ostudy se ho Floyd smyšlenými obviněními snaží stáhnout s sebou.

Příběh o tom, že štěstí je vrtošivé. Škarohlídi předpovídali, že při návratu skončí na prvním kopci. On jim vypálil rybník a i přes nejzávažnější zranění kariéry skončil opět na bedně, od žlutého trikotu ho v jednu chvíli dělilo neuvěřitelných 22 setin sekundy. Za dva roky velkého Comebacku 2.0 utrpěl více zranění a pádů než za předchozí kariéru dohromady.

Především jde však o příběh o bojovníkovi proti rakovině. Rakovina vyzvala na souboj velmi těžkého soupeře. Zatvrzelého bojovníka. Nikdy se netajil tím, že jeho velký cyklistický návrat je návratem politickým v tom nejlepším smyslu slova -- podpořit boj proti rakovině po celém světě od Austrálie přes Evropu po Spojené státy. Po rakovině varlat musel počít svoje první tři děti uměle, avšak Max a Cinco byli počati přirozenou cestou. Naděje je skutečně znovu v sedle.

Příběh, který včera skončil docela typicky -- roztržkou se závodními komisaři, během níž mu hrozili, že celý tým vyloučí ze závodu.

Určitě se jedná o konec nejlepšího závodníka v historii Tour de France. Trochu rozpačitý konec, avšak podruhé v jeho kariéře byla oceněna hrdinova armáda jako celek. Tým RadioShack vyhrál hodnocení týmů, a tak všichni pomocníci mohli shlédnout z pařížského pódia.

Ale určitě neuvidíme konec bojovníka proti rakovině. Na světě je 28 miliónů lidí trpících rakovinou a ti mají toho nejlepšího advokáta.

Film by musel aspoň prozatím končit neurčitě. Stane se z hrdiny nakonec i skutečný vládce? Guvernér Texasu, prezident Spojených států? Kdo ví...

Tak odchází král Lance, hrdina naší doby.

Spielbergu?

---

Původně vyšlo na webu LeTour.cz.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pánek | pondělí 26.7.2010 14:09 | karma článku: 14,02 | přečteno: 1754x