Tahle Lady se netočí jako korouhvička

Včera odpoledne zemřela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Popsáno toho o ní bylo a bude velmi mnoho.

Jak řekl kdysi Roman Joch, když byl ještě pravičák: Margaret Thatcherová byla jedinou ženou v premiérském křesle v dějinách Velké Británie, ale i tak byla největším mužem mezi britskými premiéry. Ostatně, jak sama uvedla v poměrně nepřeložitelné slovní hříčce:

Pokusil bych se to snad přeložit jako:

Těm, kteří se zatajeným dechem čekají na to médii milované heslo: "otočku o 180 stupňů", můžu říct jenom jednu věc: "Otočte se sami, pokud chcete. Lady se netočí jako korouhvička." A přesně takový politik nám dnes chybí.

Daniel Hannan navrhoval v europarlamentu pro Margaret Thatcherovou Nobelovu cenu míru:

Už bohužel tedy víme, že ji nezíská.

Svoji vynikající eulogii přidal i David Cameron:

Jenom škoda, že se baronkou Thatcherovou neinspiruje daleko, daleko více.

Skvělé jsou také eulogie od Václava Klause a Petra Macha. Václav Klaus píše:

Mnozí z nás nezapomeneme na její slavný projev v belgických Bruggách, kdy jasně řekla, že potlačování národních států a koncentrace moci v Bruselu Evropu zničí. Je na nás, abychom na její slova nikdy nezapomínali.

Petr Mach v podobném duchu:

Dnešní britská konzervativní strana směřuje do politického středu, socialismus sílí v Británii i Evropě. Jinými slovy, boj za hodnoty, které Margaret Thatcherová hájila, se musí bojovat stále a znovu. Margaret Thatcherová v tom zůstává naším vzorem.

Nezapomeňme, že za politickým pádem Margaret Thatcherové stál eurohujeriát v její straně, zejména nechutný slizoun a povýšenecký snob Lord Heseltine (takový Přemysl Sobotka britské politiky), který je ještě i dnes zastáncem vstupu Británie do eurozóny. K mojí obrovské lítosti stál se přičinil i velký thatcherista Nigel Lawson, tehdejší ministr financí. Ten nikoliv z eurohujerských, nýbrž z (chybných) ekonomických důvodů Thatcherové dal později za pravdu.

Nejlepší eulogii za celej den napsal hned ráno jeden můj kamarád na Facebooku: "Zemřel jeden z posledních euroamerických politiků, který neměl v hlavě totálně nasráno."

Česká televize odvysílala speciální Hyde Park s Alexandrem Tomským a Události, komentáře s Václavem Klausem (vypněte to včas, ať nemusíte poslouchat Roučka s Přibáněm).

První den v roli premiérky:

Její upravená verze modlitby Františka z Assisi:

"Kde je nesvár, tam ať přinášíme jednotu, kde je omyl, ať přinášíme pravdu, kde je pochybnost, ať přinášíme víru, kde je zoufalství, ať přinášíme naději."

A jak vypadal poslední den Margaret Thatcherové v pozici premiérky?

"Pokud na vás vedou osobní útok, znamená to, že už jim nezbyl ani jeden jediný politický argument." -Margaret Thatcherová

Proslavila se taktéž svým heslem: "Chceme zpátky svoje peníze." Nigel Farage v europarlamentu prohlásil: "Nechceme zpátky pouze svoje peníze. Chceme zpátky svoji zemi." Odešla skvělá politička. Kéž v Nigelu Farageovi najde svého nástupce, který tak jako ona zachrání Velkou Británii i celou Evropu.

Zvu vás na pietní akci u britské ambasády »

Autor: Martin Pánek | úterý 9.4.2013 14:00 | karma článku: 22,97 | přečteno: 794x