Den daňové slobody 2011

Liberální institut spočítal, že letos připadá den daňové svobody na dnešek, tj. 15. června. Znamená to, že na stát musíme pracovat skoro půl roku; jinými slovy, že skoro půlku toho, co vyděláme, nám stát ukradne a dá to nějakým vyžírkům.

Všechno je ještě o to horší, když si představíte, kolik lidí vlastně nevydělává. To pak čistí plátci platí jako mourovatí... Letos nám to vychází o pár dní líp kvůli tomu, že roste hrubý domácí produkt. Vládní výdaje i letos vzrostly. :(

Bohužel nemůžeme tento den vůbec oslavovat. Oslavovat ho můžeme začít teprve, až připadne na březen (jako na Kypru) nebo aspoň na duben jako v Koreji.

Znovu připomínám, že za první republiky měli den daňové svobody v únoru. A určitě nemůžeme tvrdit, že za první republiky bychom zde měli minimální stát. Ale co bychom za ten únor dali, že?

Pozn.: Alternativní výpočty na Revue Politika

Pozn. 2: Liberální institut vypadá, že už definitivně umřel. Namísto něj doporučuji Institut Ludwiga von Misese. Je to projekt dělaný tak trochu na koleně, a tak ještě ani zdaleka není takový, jak bych si přál, ale i tak zde naleznete velmi kvalitní texty. A na cestě jsou překlady velmi kvalitních knih. Přeju příjemnou četbu.

Pozn. 3: Je to stejné všude. Čím dál horší...

Autor: Martin Pánek | středa 15.6.2011 8:11 | karma článku: 17,40 | přečteno: 2107x