Antimonopolní úřad: Zákazníky vezmeme na hůl!

Aktuálně.cz: Žluté autobusy čeká 6 milionů pokuty, jezdily moc levně. Běžný občan (bohužel i běžný ekonom) si myslí, že monopoly jsou špatné, a proto je třeba ceny regulovat, áno? Přitom přijít na to, že jde o nesmysl, nevyžaduje zas tak velký intelektuální výkon.

Vrah z Wall StreetuMacLife

  1. Nikdy jsem neviděl jiný než státní monopol.
  2. To, o čem se říká, že je monopol, většinou vůbec žádný monopol není.
  3. I kdyby existoval monopol a i kdyby nasadil zlé monopolistické ceny, pořád by to nebyl důvod k regulaci, protože spotřebitele nikdo nenutí si služby/výrobky kupovat.
  4. I kdyby se socanská společnost usnesla, že zlé monopolistické ceny je třeba trestat, je dobrým zvykem, že trest přichází až po prohřešku, nikoliv před ním.

Monopol je firma, která na daném trhu prodává sama. To se lehko řekne. Ale horší je určení daného trhu.

Windows? Není monopol. Operačních systémů je asi milión, tři jsou poměrně rozšířené.

Student Agency? Není monopol a to ani na trasách, kde tzv. jezdí sama. Co myslíte, poptávají lidi cestu autobusem? Nepoptávají náhodou přesun z místa A do místa B? A copak tam nejezdí osobní auta, taxíky, vlaky? Takže žádný monopol ani v nejmenším.

Česká pošta? Je monopol, protože její kokurence má zakázáno doručovat listovní zásilky, kterým se někdy nemůžete vyhnout -- nebo jenom za cenu velmi vysokých nákladů. A Česká pošta je státní firma.

Policie, soudy, vláda? Monopoly jak vyšité. Se vším, co k tomu patří. Jsou drahé, neefektivní a jejich služby stojí za houby.

Fakt nechápu, kde pořád někdo bere tu drzost diktovat někomu, za kolik má jiným lidem něco prodávat. Antimonopolní úřad vedený pravověrným (spíš tedy levověrným) socanem nechrání zákazníky, ale chrání zájmy úzké skupiny lobbistů. Celá historie antimonopolního zákonodárství je plná tragických omylů, na které vždy bez výjimky doplatili spotřebitelé.

Často se argumentuje tím, že nízké ceny je nutno zakázat, protože až Zlá Firma™ vytlačí konkurenci, zvedne ceny nad původní úroveň. Stalo se to už někdy? Kdy a kde? Nechápu, jak někdo může takhle teoreticky pindat, aniž by se obtěžoval obstarat si jakékoliv důkazy pro podporu svých cintů.

Tak třeba se říkalo v 90. letech, že supermarkety zničí drobné prodejce a pak nastaví ceny takové, že obyvatelstvo do týdne pomře hlady. Prd a švestky! Drobní prodejci existují stále a potraviny jsou vzhledem k příjmům čím dál levnější.

Prý to tak udělala Student Agency. Prd a švestky! Znám trasu KV-Praha. Původně tu jezdila firma ČSAD. Služby naprosto příšerné, řidič nevrlý křupan a cena někde kolem 130 Kč. Pak přišel boj Letušky se Student Agency. Obě firmy měly sice stejnou cenu 50 Kč, ale SA mnohem lepší služby. Musel bych bejt vohnout, abych jezdil dobrovolně s horší firmou.

Student Agency vyhrála, Letuška vyklidila pozice a jezdí už jenom párkrát za den. Naposledy, co jsem jel, stál lístek u Student Agency 70 Kč, což je stále téměř o polovinu méně než předtím, než zde začala jezdit. Takže si ty svoje nesmyslné lži strčte za klobouk.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pánek | čtvrtek 4.11.2010 6:48 | karma článku: 30,02 | přečteno: 1974x