Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidské vnímání rizika při rozhodování (2/2)

Dalším pokusem o racionální uchopení problému byla spolupráce Johna von Neumanna a Oskara Morgensterna, kteří v roce 1944 prezentovali teorém užitku.

Např. http://homepage.newschool.edu/het/essays/uncert/vnmaxioms.htm

Za nutná východiska (axiomy) postavili následující:

  • Srovnatelnost/úplnost – hráč je schopen porovnat mezi sebou různé varianty, a vyjádřit své preference
  • Tranzitivita – vychází z toho, že pokud hráč preferuje alternativu A před alternativou B a alternativu B před alternativou C, tak zároveň musí preferovat alternativu A před alternativou C
  • Nezávislost – výsledky her/loterií/dopadu rizik na sobě navzájem nezávisí (tj. jednotlivé varianty jsou nezávislé jedna na druhé)
  • Spojitost alternativ a měřitelnost jejich pravděpodobnosti – předpokládá, že pravděpodobnost výsledku každé alternativy je měřitelná a pokud hráč preferuje A před B a B před C (A>B>C), tak pro něj bude alternativa B srovnatelná s konkrétní mírou pravděpodobnosti kombinace alternativ A a C. Tedy bude pro něj srovnatelná varianta alternativy B s variantou kombinace pA+(1-p)C, kde p je pravděpodobnost.

 

V jednoduchém vyjádření očekávaný užitek hry s výhrami 20 dukátů a 200 dukátů, kdy je stejná pravděpodobnost výher (50%:50%) je vyjádřena

O(U)=0,5*U(20) + 0,5*U(200)

O(U) =  očekávaný užitek

Tento jednoduchý model lze aplikovat na jakoukoliv hru/riziko, pokud jsme schopni definovat možné důsledky a pravděpodobnosti.

Toto pojetí VNM(Von Neumann-Morgenstern) rozšířilo rozhodování o riziku z původního Bernoulliho rozhodování a přijetí nebo nepřijetí jedné varianty na mnohem širší pochopení toho jak se budou hráči rozhodovat mezi různými variantami (mimochodem toto je jedno z východisek dnešního portfolio managementu). Bez ohledu na to zdali řídíme portfolio dle beta modelu (CAPM) nebo rizika jakoukoliv alternativou VaR, v podstatě vycházíme z rozvinutých původních myšlenek VNM.

Následně byl tento model ekonomy různě upravován, jelikož se jeho reálná schopnost (tedy schopnost předpověděl lidské rozhodování) neukázala jako oslňující (mimo jiné i pro problematičnost výchozích axiomů v reálném světě viz např. níže).

Téma zásadním směrem posunuly psychologické práce Daniela Kahnemana a Amose Tverskeho (např. zde http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/prospect.htm) v Teorii nadějí (Prospect Theory). V jejich práci navázali na VNM a nabídli rozšiřující alternativu popisem charakteristický výjimek z racionality lidského rozhodování v praxi.

  • Zarámování (Framing) –rozhodnutí jsou často ovlivněna spíše tím v jakém kontextu je výběr prezentován, než obsahem výběru samotného. Např. pokud nakoupíme více zboží s původní cenou 100 a 50% slevou, než stejného produktu za cenu 50, jsme ovlivněni kontextem, nikoliv obsahem. Jedinec může přijmout stejné riziko/hru, kterou odmítl v jiném zarámování.
  • Nelineární preference – jestliže někdo preferuje výrobek A před výrobkem B, a výrobek B, před výrobkem C … a následně výrobek C před výrobkem A, tak porušil základní axiom tranzitivity. V reálném rozhodování je toto běžné.
  • Vyhledávání rizika a riziková averze – lidé často vyhledávají jeden druh rizika, zatímco jiná rizika vyhraněným způsobem odmítají
  • Závislost na zdroji informace – lidé se často rozhodují podle způsobu jakým je informace/rozhodnutí předloženo i když je identické. Např. lidé platí více za hezky zabalené zboží, přesto, že obal vyhodí brzy po nákupu.
  • Averze k riziku – lidé cítí větší újmu ze ztráty, než zisk z ekvivalentně velké výhry. Lidé raději volí hru s nejistotou a pravděpodobnou ztrátou, než jistou ztrátu o stejné velikosti.

Výše uvedeným byl založen fundament k behaviorálním rizikovým modelům zachycujícím tzv. anomálie lidského chování. Zároveň jsme se dostali k částečnému vysvětlení, proč v různých společnostech lze najít některá rizika absolutně zajištěna, a jiná absolutně ignorována, přesto, že racionálně jejich hodnota je stejná.

V této souvislosti, je dobré zmínit několik dalších postřehů, kdy lidské chování zásadním způsobem ignoruje racionální modely.

  • různé skupiny hodnotí riziko a následně jednají různě (ženy, muži, věkové kategorie)
  • lidé přijímají vyšší rizika se „snadno získanými“ penězi, než s těmi, které vydělali pracně
  • jsou známy dvě situace, kde lidé odkládají averzi k riziku a naopak riziko vyhledávají, jednou je nabídka získání zpět částky peněz, o kterou jedinec přišel a druhou je nabídka extrémně vysoké sumy s malou pravděpodobností úspěchu
  • pokud mají lidé možnost výběru, přeceňují pravděpodobnost výhry a tato chyba roste s komplexitou možností

 

Je zajímavé, že lidské pojetí rizika nás vlastně přivedlo od řízení rizik až k základním – a velmi účinným nástrojům marketingu. Troufnu si říci, že bez této lidské iracionality, by marketing jako obor nemohl plnohodnotně existovat, neboť většina jeho nástrojů staví na lidské iracionalitě.

Když se nyní vrátíme k řízení rizik, z výše uvedeného je patrné, že jakýkoliv systém bude pouze a jenom tak dobrý, nakolik bude vyspělá kultura managementu konkrétní organizace a jednotlivých jejich členů. Pomocí matematických a statistických modelů lze spočítat velmi racionální rozhodovací modely, složitým systémem vzorkování a sebehodnocení zasáhnout všechna myslitelná rizika. Ale skutečná rozhodnutí co s těmi komplexními daty, která v plné šíři bývají ve velké organizaci problematicky uchopitelná, byť jejich tvůrcem, je to, co tvoří výsledek řízení rizik. A v tom je třeba zohlednit i iracionální a nespojité abnormality lidského rozhodování.

Autor: Martin Němec | neděle 11.7.2010 10:06 | karma článku: 7,74 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Martin Němec

Penzijní reforma se nekoná, poslední ať zhasne

Několik let vláda tajnosnubně vyvolávala duchy penzijní reformy. Aby nakonec na penzijní reformu zcela rezignovala a použila v excelu funkci „spočítej aby to vyšlo“, bez ohledu na realitu.

1.5.2024 v 11:01 | Karma: 24,52 | Přečteno: 388x | Ekonomika

Martin Němec

Politizace olympiády je v plném proudu

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o možnosti startu ruských a běloruských závodníků. Ale dle některých „politicky smýšlejících“ to neměl dělat. Vždyť je třeba na to hledět politicky!

31.12.2023 v 14:54 | Karma: 26,55 | Přečteno: 601x | Politika

Martin Němec

V podvečer Izraelského protiútoku je svět rozpolcen

Veřejný prostor je zahlcen rozporuplností chystaného pozemního útoku Izraelské armády. Budou civilní oběti v hustě osídleném území? V situaci, kdy se nepřítel zcela cíleně a úmyslně za civilisty schovává?

17.10.2023 v 18:47 | Karma: 15,34 | Přečteno: 282x | Politika

Martin Němec

Vyprázdněné programy politiků volají po válkách

Podpora vhodně zvoleného válečného konfliktu jako nástroj domácí politiky? Jenom do té doby, dokud to voliči neprohlédnou, nakolik chtějí být figurkami ve hře druhých.

15.10.2023 v 9:01 | Karma: 15,01 | Přečteno: 335x | Společnost

Martin Němec

Jak uzdravit národ ze dne na den (66 letý dřevorubec plní normy)

MS Excel snese úplně vše, a přinejmenším jedno volební období se dá předstírat, že čísla dávají smysl. Test reálného života však dříve nebo později odhalí chybnou logiku.

6.2.2023 v 19:36 | Karma: 46,14 | Přečteno: 8200x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 42
  • Celková karma 24,52
  • Průměrná čtenost 1054x
Ekonom.