Jak uzdravit národ ze dne na den (66 letý dřevorubec plní normy)

MS Excel snese úplně vše, a přinejmenším jedno volební období se dá předstírat, že čísla dávají smysl. Test reálného života však dříve nebo později odhalí chybnou logiku.

Takže se vše uklidnilo, ti zlí byli poraženi a světlé zítřky na dohled…

…moment, odchod do důchodu v 68 letech (to si nikdo předtím netroufl), kdo se toho dožije ve zdraví? Skoro nikdo. Takže fasádně se v Excelu vyřeší problém a lidé vesele budou odcházet v 62+ do invalidního důchodu, který se posléze překlopí ve starobní. No tak to totiž je.
Podstatou je, že vláda musí šetřit, ale nikoliv na důchodech - ale na svých rozmařilých spanilých jízdách a úřednících. Ale důchodci jsou snazší cíl.

Těším se na ty dělníky u pásu, kteří v 67 budou 8 hodin denně v korejské firmě plnit normy – zřejmě vláda (i pan nový prezident) otevřou v každém kraji pobočku Lourdes (zázraky a zdraví na počkání).

Tedy skvělé řešení v Excelu, ve skutečnosti žádné řešení, pouze beznaděj. Beznaděj pro lidi, kterým stát na různých daních odebírá posledních 30 let cca 65-70% hodnoty jejich práce. A nyní jim sebere i poslední roky jejich aktivního života. Co bude dále? Euthanazie vyvolaná chudobou ve stáří a horším zdravotním stavu?

A aby to nebylo málo, tak se zdraží nájmy (jak jinak může zvýšená daň z nemovitostí dopadnout), a poklesne zásadním způsobem životní úroveň nižší třídě a seniorům (jak jinak totiž zvýšení dani z nemovitostí může dopadnout). To i ve Francii významnou daň z majetku limitují majetkem „od 1 300 000 EUR“ – ale u nás ne. Prostě senioři, a lidé, které stát celý život obíral o většinu hodnoty jejich práce nyní zjevně chce dorazit (a připravit i o ten drobný majetek, který za svůj život vydělali).

A úplně nejlepší je, že to první říká „nově zvolený, ale nejmenovaný prezident“, který za to nezodpovídám nerozumí tomu a nemá na to ani pravomoce.  

A následně, když už tento ledoborec téma otevřel (jistě zcela náhodou), který za nic neodpovídá, se to naplno spustí z nesmělé vlády.

Tak jo, vláda ODS a STAN zvedá daně několikrát zdaněného majetku a zcela nesmyslně (protože pouze v Excelových tabulkách), předkládá řešení-neřešení.

Každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží. Lze jen doufat, že bude lépe.

Autor: Martin Němec | pondělí 6.2.2023 19:36 | karma článku: 46,15 | přečteno: 8207x