DNA testy otcovství řeší jeden problém a otevírají druhý

Dítě se podobá sousedovi? V předpokládané době početí jste byli na dlouhé služební cestě? Za cca 7.000,- si vše lze ověřit. Ale …

Stačí jeden krok a člověk se může dostat prakticky do neřešitelné situace.Martin Němec

Zpochybnit otcovství lze jen do 6 měsíců 

V České republice je totiž možné zpochybnit otcovství pouze do 6 měsíců, od té doby, kdy se dítě narodilo, nebo kdy se muž o narození dítěte dozvěděl. Tedy pokud by se dítě začalo např. v 6 letech velmi věrně podobat vašemu sousedovi, a DNA test prokázal, že nejste otcem dítěte, máte smůlu. Žádný soud Vás povinnosti financovat dítě, které prokazatelně není Vaše nezbaví.

Dítě, které je geneticky cizí (zplozeno jiným mužem), je relativně častým jevem 

Ono se v rámci sociobiologických průzkumů (např. Matt Ridley v Knize Červená královna), zjistilo, že v jedné dělnické čtvrti v anglii je cca každé 3 dítě vychováváno otcem, který se mylně domnívám, že je jeho otec.

Nedávno i naším tiskem proběhly výsledky obdobných výzkumů, které uváděly poměr o něco lepší tj. cca každé 4 dítě není geneticky spřízněno se svým „papírovým“ otcem.

 

Zastarávání právní úpravy 

Pokud pomineme diskuse o morálce (které mimo jiné skončí u toho, že ženy i muži jsou zřejmě nevěrní +/- stejně), je výše uvedený právní stav u nás typickým příkladem, kdy právní úprava zastarala oproti vývoji reálné společnosti.

 

Jak dál? Zakázat DNA testy, nebo novelizovat zákon? 

Otázkou je, jakým směrem se bude situace dál u nás vyvíjet, zda-li  směrem k ochraně individuality, eventuelně k ochraně ekonomického a emocionálního zázemí, dítěte. (což je předpoklad současné úpravy).

Myslím, že druhý případ je velmi diskutabilní, a v konečném důsledku by mohl vést i k zákazu DNA testování (jak se snaží prosadit v některých zemích).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Němec | pondělí 10.9.2007 15:50 | karma článku: 10,85 | přečteno: 1319x