Fotbalisté Sparty schvalují řezání hlav

Samozřejmě, že titulek je trochu zavádějící, ale k zaujetí je potřeba trochu kontroverze. Hned na začátku přiznávám, že o tom, jestli fotbalisti Sparty schvalují nebo neschvalují řezání hlav Islámským státem, nic nevím. Chci jen porovnat v podstatě velmi podobné situace.

Příslušníci Islámského státu na internetu prezentují videa, na kterých řežou hlavy těm, kteří nepatří do stejné kultury, jako jsou oni sami. Reakce celého světa jsou logicky takové, že toto jednání odsuzují. Ze strany zemí a států, kde islám je, jsou ale reakce o poznání vlažnější, raději se snad k tomu ani nevyjadřovat.

Ve čtvrtek se hrál v Bratislavě fotbalový zápas Slovan – Sparta. Asi podle očekávání došlo k výtržnostem, a je celkem jedno, jestli je začali omezenci z Bratislavy nebo z Prahy. Ponechme úplně stranou, jestli selhala pořadatelská služba, nebo ne. Zarážející je pro mě nejvíc to, jaký byl postoj hráčů a funkcionářů Sparty. Hráč Vácha „své“ fanoušky ještě pochválil, i když se to pak snažil trochu zamlžit, že to tak vlastně nemyslel. Soudě podle jeho chování bych nechal bez komentáře, jestli ten chlapec myslí vůbec. Hráč Lafata, jinak mi celkem sympatický, místo tvrdého odsouzení všech těch hlupáčků v hledišti (myšleno těch, co se přijeli jen pobít), tak opatrně mluví o tom, že „to“ co se stalo, jim trochu zkazilo pocit z vítězství. A mluvčí Sparty spíš spekuloval o tom, kdo tu bitku vlastně vyvolal.

Už dlouho se mluví o tom, že s těmito „fanoušky“ se musí něco udělat. Pohříchu se o tom pouze mluví. Mluví se o tom, že na stadiony chceme dostat rodiny s dětmi, které se přijdou pobavit, prostě za zábavou. Po tom, co se stalo ve čtvrtek, tak jich asi moc nepřibyde. Spíš naopak.

Pořád čekám, kdy uslyším od hráčů i funkcionářů jednotné: „tyto dobytky na stadionech nechceme, chceme slušné fanoušky, přijali jsme proto tato a tato opatření“. Jediný, kdo se vyjádřil celkem jasně, je spolukomentátor České televize ve studiu, myslím že Josef Němec, který dal jasně najevo svoje znechucení a nechuť v komentování zápasu vůbec pokračovat.

Chtěl bych víc takových postojů a hlavně bych chtěl, aby se o tom přestalo jen mluvit, ale začalo i něco dělat. A taky bych chtěl, aby se ti nagelovaní hoši chytli za nos a těmto „fanouškům“ přestali po zápasech děkovat za podporu, případně tvítovat podobné nesmysly, jako předvedl hráč Vácha.

Autor: Martin Naplava | neděle 26.10.2014 8:05 | karma článku: 22,55 | přečteno: 891x