Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připisování a vynechávání

Jak se to vlastně může stát, že lidé, kteří o vás téměř nic podstatného nevědí, dobrovolně a velmi usilovně pracují na tom, abyste se jim jevil jako někdo mnohem mnohem horší…?

Čtyřiatřicetiletá Miriam Careyová se dostala do opravdu nepěkné šlamastiky, z důvodů, které nejspíš zůstanou na věky záhadou. Protože ačkoliv každého zasahujícího policistu je možné strčit pod drobnohled a lze podrobit pečlivému zpětnému zkoumání jeden každý jeho pohyb v kritickém okamžiku, o tom co se honilo hlavou matce osmnáctiměsíční dcery posledních pár minut jejího života, se nedozvíme nikdy nic.

Ono je totiž docela těžké, proniknout i do myšlení živých lidí. Takových, se kterými komunikujete. Kterých se můžete ptát a kteří mohou klást otázky vám. A i když do takové komunikace jdete s dobrou vůlí a ochotou vysvětlit každý detail svého postoje, i když jste připraveni krok za krokem popsat i proces, jakým jste ke svému názoru došel, velice často ta cesta vede místo k porozumění rovnou do nikam …

Názory jsou od toho, aby se různily. Dnes více než kdy jindy. Ještě za mého mládí měl člověk jen matné tušení o myšlení lidí, žijících za prvním kopcem, kdežto dnes se vám k ranní kávě dostane tolika informací, kolik jich jen zvládnete vstřebat.  A někdy i víc. A stane se zvláštní věc. Lidé si vaše věty přečtou, jenže to co vyslovíte, jim ke štěstí nestačí a sami z vlastní iniciativy vám pár postojů přimyslí. Do už tak hlasité kakofonie to moc řádu nevnese.

V souvislosti s washingtonskou tragédií jsem vypozoroval pozoruhodné „přípisy“ a také pár „vynechávek“. Vynechávky asi mají sloužit k zjednodušení dosti přesycené komunikace, ale způsob jakým je tahle vymoženost používána, se mi nejeví dvakrát šťastný.

Stačí si pořídit několik málo náhledů na věc a rázem se v očích připisovačů a vynechávačů stanete úplně jiným člověkem, než jakým se cítíte být.  Z vcelku spořádaného občana je rázem „prase“, kterého se bývalý hradní právník „štítí“.

Když vám přijde postup policie víceméně logický, když nedokážete přehlédnout skutečnost, že naprosto nejúčinnější způsob jak přetrhnout ten smolný řetěz, je vystoupit z auta s rukama nad hlavou, když najdete pro policisty dobré slovo, za to, že dokázali při zásahu netrefit žádného z nezúčastněných přihlížejících, pro spoustu lidí to znamená, že milujete Ameriku, až se vám z uší kouří, oslavujete smrt mladé matky a osiření nevinného dítěte, obdivujete pistolnické kovboje a milujete dnešní pomatenou dobu, protože v jiné by se to (prý) stát nemohlo.

Nikdo vám nevěří, že s tím co si myslíte, by nehnulo, kdyby se to celé semlelo v Kodani. Otázku: „V které zemi nebo historické epoše by si člověk po narušení integrity chráněného objektu a zranění strážce takového objektu, mohl být jist svou zdravou kůží, pokud by sám rychle a aktivně nedal najevo, že to je celé nešťastný omyl?“, nikdo nečte, jako by jí nikdy nikdo nepoložil.  

Přiznám se, že rozumím potřebě někoho přesvědčit, když si myslím, že se mýlí. Sám mám tuhle potřebu možná až mírně přerostlou. Ale absolutně nerozumím potřebě, uchovat si svůj názor za každou cenu. Zejména na za cenu toho, že k zastávanému názoru někomu ještě dva tři pěkně ohavné postoje přivymyslím. Nebo se i za cenu ztráty vlastní důstojnosti pokusím oponenta vystavit do toho nehoršího myslitelného světla.

Osobně bych pravděpodobně ke každému svému přesvědčení dokázal jmenovat sumu okolností či nových faktů, které by mě bez většího váhání přiměly postoj změnit, pokud by nastaly nebo byly zpřítomněny, či vyjeveny, chcete-li. Ale nad potřebou uchovat si vlastní názor za cenu fabulace, ignorace a dehonestace mi zůstává rozum stát natolik, že mě k dnešnímu přemýšlení nahlas nenapadá ani nějaká výrazná pointa….

Autor: Martin Marx | sobota 5.10.2013 20:38 | karma článku: 10,46 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Martin Marx

Mezi kupkami sena

Měl jsem mimořádné nezasloužené štěstí, že jsem se narodil koncem roku 1968 a mohl tak zažít revoluci ve věku prakticky dospělém a zároveň jsem se díky nastavenému rytmu vyhnul zglajchšaltovaným volbám.

24.1.2018 v 18:06 | Karma: 8,65 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Martin Marx

K palbě připraven!

Všimli jste si, že střílení rachejtlí o Silvestru, neorganizované, spontánní a dobrovolné, soukromě financované, je vlastně jedinou tradicí, kterou se napříč celým životem mojí generace nepodařilo politicky kontaminovat?

27.12.2017 v 9:31 | Karma: 13,47 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Martin Marx

Jak to bude dál s oblíbeným chlapským sportem?

V Červeném trpaslíku se tvrdí, že nejoblíbenější sporty muži vždy provozovali sami. Konkrétně jde prý o golf, rybolov a opájení se svou výjimečností. Nechápu, jak jim mohl vypadnout pivní debl!

1.12.2017 v 12:10 | Karma: 24,55 | Přečteno: 743x | Diskuse| Hobby

Martin Marx

Proč jsem pirátoskeptik

Aby si lidi, kterých si vážím natolik, že se jim nepletu do toho koho volí, nemysleli, že na ně nějak tlačím, nechal jsem si téma ve fusekli a tasím až když už se všichni po ráhně prošli až k urně.

25.10.2017 v 10:31 | Karma: 30,89 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Marx

Svaz Evropských Socialistických Republik

Budu-li se bavit s nějakým eurooptimistou a nebudu přitom mít náladu ho trollit, klidně přiznám, že srovnání Evropské unie se Sovětským svazem není úplně fér. Ty dvě věci, jako žádné dvě věci na světě, nejsou úplně stejné.

29.6.2016 v 9:43 | Karma: 25,56 | Přečteno: 719x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Bývalý ex-bloger