Smrtelně nebezpečné….ukazovátko

Hrozba dvouletého vězení za nákup laserového zaměřovače je absurdní. Podle mého názoru už nazrál čas je ze zakázaných doplňků zbraně vyřadit. Samy o sobě nejsou nic víc, než obyčejné laserové ukazovátko - k dostání i v trafice.

Už nemáme 90 léta, kdy jsme je vídali jen v akčních filmech jako vybavení speciálních agentů a teroristů - a nejspíš to vedlo k jejich přehnané démonizaci. Spolu s tím, že v té době nebylo zcela běžné ani držení střelných zbraní. Dnes je možné si koupit hračku v podobě airsoftové zbraně i se zmíněným zaměřovačem. Pravděpodobně řada dětí, které s nimi běhají po lese, také porušuje zákon. Dovedeno ad absurdum – koupím si laserové ukazovátko (dnes je možné ho koupit třeba i jako součást obyčejné propisky), lepicí páskou ho přidělám na kuchyňský nůž – a teoreticky je ze mě kriminálník. Já vím, je to přehnané, ale striktně vzato, nůž je také zbraň a vyrobil jsem si tedy zakázaný doplněk zbraně.

Já laserové zaměřovače naopak vidím jako užitečný prostředek, který může výrazně pomoci v sebeobranné situaci. Netrénovaný člověk, který je donucen použít zbraň v rámci ochrany svého života, je pod silným stresem. Absolutně se to nedá srovnat se střelbou na papírový terč na střelnici - v klidu, se spoustou času zaujmout správný postoj a zamířit na předem známou vzdálenost. Nemluvě o situaci, kdy jste nuceni mířit za ztížených světelných podmínek, v pohybu, anebo třeba jen jednou rukou ze země, kdy je použití konvenčních mířidel prakticky nemožné.....

S laserovým zaměřovačem je to jednodušší - kde je červená tečka, tam půjde střela. Snižuje se tím i riziko zasažení nezúčastněné osoby. Je možný i jistý psychologický efekt na útočníka - když na sobě uvidí zmíněnou červenou tečku, může to mít odstrašující efekt. I on ví, že tam místo tečky může být během chvilky nepříjemný otvor, se kterým příroda původně při designování lidského těla nepočítala…

Proto mám v plánu formou pozměňovacího návrhu k novele zákona o zbraních a střelivu laserové zaměřovače zlegalizovat. Uvidíme, jaká k tomu bude vůle. Při poslední změně zákona o zbraních a střelivu se ze zakázaných doplňků podařilo vyřadit podvěsné svítilny na zbraň. Zákonodárcům tehdy asi došlo, že zakazovat lidem vidět, na co střílí, je trochu nesmysl. Věřím, že zdravý rozum zvítězí i v tomto případě – a že do té doby budou orgány činné v trestním řízení k ženě z přiloženého článku shovívavé.

http://vary.idnes.cz/nedovolene-ozbrojova…/vary-zpravy.aspx…

Autor: Martin Lank | úterý 9.2.2016 16:05 | karma článku: 25,94 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Martin Lank

A komu tím prospějete?!

24.4.2016 v 21:59 | Karma: 31,33

Martin Lank

Jakou cenu má Čech?

7.2.2016 v 22:03 | Karma: 22,15

Martin Lank

„Xenofob“ přeje hodně štěstí

24.1.2016 v 20:02 | Karma: 35,05