Opět bordel kolem amnestie!

Definitivně skončila kauza tří představitelů vytunelované společnosti H-Systém. Nejvyšší soud totiž odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti soudnímu rozhodnutí o aplikaci prezidentské amnestie.

Někdejší manažeři se tak vyhnou případnému trestu a z hlediska zákona jsou čistí jak lilie. Jenže nejsou. Tři aktéři celé kauzy v roce 2011 dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak ale pravomocný verdikt částečně zrušil – a teď pozor - protože uložené tresty považoval za příliš mírné!!!! Jenže  kvůli tomu kauza zůstala déle otevřená a dopadla na ni amnestie vyhlášená na Nový rok prezidentem Václavem Klausem. Nejvyšší státní zástupce předpokládal, že takhle si to asi prezident nepředstavoval – konec konců, šlo více než tisíc poškozených, kteří přišli skoro o miliardu. A teď znovu pozor - ten samý Nejvyšší soud dovolání zamítnul. Původní trest za tak závažný zločin se mu zdál směšně nízký, teď vyváznou úplně bez trestu.

Z hlediska právního chápu, že kauza byla skutečně v té době ještě „živá“ a tím pádem se na ní amnestie vztahovala. Z hlediska zdravého rozumu to ale pochopit nedokáži. Nejvyšší soud to asi myslel dobře a prezident amnestii nemusí nikomu vysvětlovat. Takže se vlastně nic nestalo – a jestli, tak za to nikdo nemůže. Určitě to pochopí i poškození klienti, kterým se tak uzavírá cesta k náhradě škody…. Co takhle uzákonit trestní a hmotnou odpovědnost politiků a soudců?

Autor: Martin Lank | pátek 27.9.2013 6:45 | karma článku: 19,11 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Martin Lank

A komu tím prospějete?!

24.4.2016 v 21:59 | Karma: 31,33

Martin Lank

Jakou cenu má Čech?

7.2.2016 v 22:03 | Karma: 22,15

Martin Lank

„Xenofob“ přeje hodně štěstí

24.1.2016 v 20:02 | Karma: 35,05