Únor 1948 - Replay: leden 2011

Většinu celoplošných, ba ani místních, médií příliš nevzrušil pondělní rudý puč na hodonínské radnici. Obyvatelstvo zděšeně povykuje po hospodách, kavárnách a kancelářích, zatímco si rudooranžová chátra trhá ještě teplou kořist.

Radnice v Hodoníně není pěkná, stejně jako to, co se děje uvnitř.www.google.com

Pravda, Hodonín je relativně malé okresní pohraniční město, ke kterému většina místních nemá ani málo pozitivní vztah, co ale upekli mužici ze zastupitelstva začátkem tohoto týdne je do nebe volající nehoráznost.

Nová povolební vláda města vznikala nejdéle na celé Moravě. Nakonec před dvěma měsíci vznikl pětislepenec vedený socialisty. Ještě v pátek si koaliční rada města na své schůzi odsouhlasila, že je koaliční partnerství pevné a nerozborné. Následné pondělní zasedání bylo solidně připraveným pučem, v jehož průběhu bylo vyvoláno hlasování o zrušení koaliční smlouvy, které, podpořeno šestnáctým rozhodujícím přeběhlickým hlasem pana Knápka (a proto už nikdy nebudu volit podivná uskupení s názvem Změna, Nezávislí, Šance, apod.) , a také za podpory bývalého starosty Šimečka, který byl před časem vyloučen z ODS, a který se zřejmě hořce přepočítal, když si myslel, že za jeho jidášský hlas dostane pozici v Radě (nebo že by měl slíbeno?), koalici deinstalovalo. Vzápětí běželo vše jak na drátkách: vytvoření nového představitelstva města, okamžité odvolání prvních čtyř ředitelů organizací zřizovaných městem (další v podobě moci nad bytovým fondem či svozem odpadu (Mr. Megawaste to prostě chce) budou nepochybně následovat), několik tiskových prohlášení  o tom, jak koalice vůbec nefungovala, a proto bylo potřeba konat ... Komunisté vyhandlovali post místostarosty pro ČSSD za tři místa v devítičlenné Radě města a tím se po osmi letech stali rozhodující silou ve městě (lakonický komentář šéfky komunistů p. Milerové hovoří za vše: "Jsme spokojení ...").

Na celém puči je nad slunce jasná jedna věc: Majitelé stavebních firem, podivní dovozci ojetých aut a další lidé pohybující se na hranici zákona, kteří předvolební kampaň živili, už potřebují, aby se jim vložené prostředky začaly co nejrychleji vracet podobě důležitých postů, zfalšovaných výběrových řízení, apod.
Jasná je i další skutečnost: Někteří hochštapleři neunesli nedostatek moci, tak si k ní pomohli.
Těžko říct, jestli jim soudruh Škromach svojí návštěvou spěchá poblahopřát nebo vyplísnit za to, že bylo vše až příliš do očí bijící (on už přece ví z velké politiky, jak se tyto věci mají dělat nenápadně) ...
Zcela nejasné je ale především to, že opozice, kdyby to měla být jen ODS, naprosto mlčí, místo aby konečně začala fungovat jako opozice. Člověk by málem uvěřil tomu, co se po městě povídá - že totiž její klíčoví lidé byli umlčeni dobře připravenou nabídkou skvělých míst ve vedení některých důležitých firem.

Shrnuto, podtrženo: Povídejte si, lumpové, co chcete, i malé dítě ví, že nejde o nic jiného, než o haldu prachů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kočí | čtvrtek 3.2.2011 11:23 | karma článku: 15,71 | přečteno: 994x