To snad ne, šéfe!

Přestože se mi z duše protiví haldy levných a blbých pořadů o vaření, které zaplavily české televizní kanály, sérii Ano, šéfe mám rád. Díl odvysílaný 21. října byl ale pořádná facka všemu, o co se do té doby tým lidí kolem Zdeňka Pohlreicha snažil.

google.com

Důvodů, proč Ano, šéfe můžu, je několik. Jednak je to osobnost průvodce, lidskost, s jakou se své role zhostil (a jeho slovník je mi úplně šumák, umím oddělit formu od obsahu). Zřejmě taky rozumí tomu, o čem mluví. Podstatná pro mě vždy byla obecná rovina - ne vaření samotné - jejímž obsahem je informace, že restauratérství je byznys jako každý jiný, tvrdý byznys, ve kterém uspěje jen ten, kdo ho dělá dobře a poctivě. Lidí, co si pořídili hospodu, protože rádi chodí do hospody, je spousta, zkrachovala jich zhruba stejná spousta.

Někdy loni jsem ocenil díl natáčený v brněnské restauraci Bohéma. Panáčkové majitelé v bílých botičkách, ověšení zlatými řetězy a jezdící obrovskou bílou audinou neplatili svým lidem, a vůbec se chovali jako hovada, tak se tým kolem Pohlreicha rozhodnul výchovně natáčení ukončit. Dobrá zpráva! 

Nový díl natáčený někde na bavorském venkově, v hospodě, kterou vede věčně v lihu naložený, alibistický a zbabělý Čech, mohl být další výchovnou lekcí loupežníkům a dobrou zprávou poctivým hospodským. Nebyl!
Lump dlouhodobě prodávající svým stálým hostům lososa, ale podávající pangasia, je prostě lump. Když to dělá proto, že ti hosté jsou staří a mentálně postižení lidé, kteří na to nepřijdou, znamená, že je to tuplovaný lump. Když se k tomu s úsměvem přizná a zdůvodní to právě tím, že na to stejně nepřijdou, už je do nebe volající hajzlovina. V ten moment mu měl Pohlreich nafackovat, sbalit krám a odjet. Místo toho pronesl jakési pokárání, a natáčení pokračovalo dál jakoby se nic nestalo. Nakonec si tento mizera vysloužil nálepku se dvěma hvězdami, a to mi hlava fakt nebere!

Ano, je sice psáno, že kajícníkům bude odpuštěno, a že napravený hříšník je lepší než celoživotní dobračisko, ale jednak je to trochu nesmysl, a navíc by i tady měly být nějaké meze. Vyslat do světa zprávu, že okrádat hosty, šidit a lhát není zase až tak velký problém, je špatně. Podstata celého Ano, šéfe se smrskla jen na pitomé vaření bez dalšího rozměru. Škoda.    

Autor: Martin Kočí | čtvrtek 8.11.2012 8:48 | karma článku: 28,45 | přečteno: 2119x