Ještě jedna krátká poznámka k EET

Že je elektronická evidence tržeb pitomost ví nebo tuší velká většina lidí v této zemi (minimálně těch, kdo o věci ví víc než to, že "tak to těm zlodějům podnikatelským patří").  

Vědí ale ty statisíce firem a živnostníků, na které celkem složitá povinnost padne velice brzy, něco víc? Já tedy ne ...

K jedné z velice překvapivých informací jsem se dostal před pár dny celkem náhodou. Se základním (a naivním) přesvědčením, že podstatou EET je zachytit platby v hotovosti, které by mohly zůstávat nepřiznanými, a tedy nezdaněnými, jsem usoudil, že těch pár korun, které za rok přijmeme hotově, přestaneme přijímat. Řešením by bylo zaplatit přenosný platební terminál, z něhož jdou platby přímo na účet stejně jako je tomu u faktur. Platební kartu má dnes snad každý. Přestože takový terminál není levný, z podstaty věci by byl přijatelnější. Krátký průzkum trhu mě vrátil zpátky na strom velmi rychle: "Pokud budete mít platební terminál, musíte k němu stejně mít elektronickou evidenci tržeb."  

Hlava to moc nebere. Ledaže bychom uvažovali o zavedení EET trochu jinak, než pouze v intencích oficiálně deklarovaného důvodu jejího zavedení. Vypadá to tak, že jde především o miliardový byznys. Pokud si cca milión firem a firmiček bude muset pořídit nějaký krám za 3-5 tisíc korun, připravení prodejci těchto krámů budou na dlouho za vodou. Tady bude jádro pudla!

Autor: Martin Kočí | úterý 16.8.2016 13:14 | karma článku: 41,70 | přečteno: 4672x