Zastavte proces s vítkovskými žháři

Kolega Matějka napsal blog, kde přemítá, že by na lavici obžalovaných posadil i advokáty.  V prvé řadě by v současné době neměl na lavici obžalovaných sedět nikdo, do té doby, dokud neopadnou emoce a hysterie kolem celého procesu.

Evropské soudní právo je založeno na presumpci neviny. Tohle snad nikdo nezpochybní, přestože mnohým by vyhovoval opak. Bohužel v případě žhářů z Vítkova se už mluví o trestech a jejich výši, jako by soud již skončil a vynesl rozsudek. Emotivní výrazy, jako pokus o rasovou vraždu apod. jen ukazují na současný mediální a politický tlak, mít za každou cenu exemplárně odsouzené, pokud možno trestem v té nejvyšší sazbě. O vině však rozhoduje soud na základě důkazů a přiznání obžalovaných osob.

Dodnes nikdo neví, co se skutečně tehdy stalo, jaké byly skutečné úmysly těchto mladých pachatelů, s výjimkou toho, že chtěli a nakonec hodili zápalné láhve do domu, v kterém přebývala romská rodina. Je bohužel smutnou skutečností, že nejvíce poškozeným se stalo malé dítě, které si následky popálenin ponese celý život sebou jako stigma.

O čtyřech mladých pachatelích žhářského útoku se velice často mluví jako o hyenách, zrůdách, nelidských bytostech, které by zasloužily nejtvrdší trest, kdyby bylo možno tak i ten absolutní. Kdo zde nejvíce volá po krvi někoho, jsou media, politici a různí pseudohumanisté.

Naprosto nechápu, proč by ten případ měl být posuzován jako žhářský útok s cílem někoho usmrtit, jako žhářský pokus o vraždu.  Jenom proto, že je zde mediální a politický tlak? Že je potřeba mít jasné pachatele, jasně odsouzené?  Obvinit někoho z úmyslu vraždit je samo o sobě závažné. Snažit se někomu tuto vinu přiřknout bez důkazů  má v sobě něco zrůdného, připomínajícího čarodějnické procesy, kdy vina byla dána předem, bez důkazů a snaha byla, aby se člověk přiznal k již dané vině.

Jediné co je známo, že šlo o žhářský útok s těžkým ublížením na zdraví a z toho by měl soud i vycházet, stejně jako media a politici a zatím v tom nehledat nic jiného, protože jinak se nám může zrodit nebezpečný precedens pro budoucnost, neboť nevěřím, že v tomto případě soudci mohou být nezaujati. Nevěřím tomu už proto, že když vynesou nižší než očekávaný trest, tak budou vláčeni v mediích, bude snaha o revizi rozsudku, aby ten rozsudek vyhovoval předem vytvořenému přesvědčení o vině obžalovaných,a media a politici jím to dávají pořádně najevo.

Proto by v tuto chvíli měl být soud zastaven a odložen, protože už zde nejde jen o vinu, či nevinu čtyř lidí, ale politikum.

A z celého trestního  procesu se tak pomalu stává politický proces, kde už jen chybí dopisy ze škol a pracovních kolektivů se žádostí o maximální trest.

Autor: Martin Kavka | čtvrtek 20.5.2010 15:44 | karma článku: 48,65 | přečteno: 38292x