Velký Pátek a pronásledování křesťanů ve světě

Zítra je nejvýznamnější svátek křesťanů. Velký Pátek, den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Přestože pro protestanty to je den radosti, kdy došlo k naplnění Starého Zákona, tak pro katolické křesťany to je den smutku, kdy byl ukřižován Mesiáš a naděje do něj vkládané zhasly, protože nikdo v té době nevěděl, co se stane o pár dní později. 

Tento svátek křesťanům však připomíná i další věc a to počátek pronásledování církve a to jak ze strany židů, tak ze strany římské moci. Kristus byl první obětí, přestože to byla oběť a i dar lidem, kteří pouze na liteře Zákona nebyli schopni dojít vykoupení. Dalším byl Štěpán, který byl ukamenován za to, že hlásal, že Kristus je Mesiáš.

Co to má však společného s dneškem?

Nejen připomenutí Kristovi smrti a smrti Kristových následovníků, ale i to, že v dnešní době jsou křesťané nejpronásledovanější a nejvíce diskriminovanou skupinou na světě. Nejde jen o islámský svět, o kterém se nejvíce mluví, ale jde i o země, kde by to nikdo nečekal. Zatímco všem náboženským skupinám naše civilizace ustupuje, protože je třeba chápat jejich náboženské a civilizační zvyklosti, tak v případě křesťanů to neplatí.

Ve Velké Británii, ukončila katolická Charita svojí činnost, která se týkala adopci dětí, jen proto, že odmítala nabízet děti k adopci homosexuálním párům. V USA jsou stíhání cukráři odmítající vyrobit svatební dort pro homosexuální páry zobrazující muže a muže anebo ženu a ženu. Letušky v mnohých zemích nesmí nosit křížek, protože by to mohlo urazit jiné náboženské skupiny, ale ostatní náboženské skupiny symboly svého náboženství mohou nosit, protože tak vyjadřují svojí příslušnost k určité skupině a svojí identitu.

Křesťané na to nárok nemají. A to přestože na římském právu a křesťanské nauce vznikla „moderní Evropa“. Je zajímavé, že kdykoliv se křesťan proti tomu ozve, tak oponenti mluví o nastavení druhé tváře. Ještě zajímavější je, že nemluví o tom, jak Kristus řádil v Chrámu a převracel stánky, stejně jako o tom, že démony poslané do prasat nechal spadnout ze srázu, případně o tom, kdo neuposlechne církev ať je jako pohan.

Na celém světě každý rok zemře na 40 tisíc křesťanů v důsledku pronásledování a Evropa, kdysi křesťanská tomu napomáhá svojí mlčenlivostí a lhostejností. Ono říci, že například Saudská Arábie, že porušuje lidská práva a nezmínit skutečnost, že křesťané jsou tam jen otroci bez možnosti praktikovat svojí víru, je pro EU snadnější, než obvinit křesťany, že ve své zemi svojí vírou urážejí jiné náboženské skupiny.

Paradoxem je, že v islámských zemích křesťané budou mít vice práv na základě islámského práva, než v Evropě, která se chvástá, jak je nábožensky nestranná. Tak nestranná, že pro křesťanství nemá místo. Jako neměli židé místo pro Krista.

A to je k zamyšlení

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kavka | čtvrtek 2.4.2015 10:51 | karma článku: 28,14 | přečteno: 840x