Provokace blogera Víta Hassana na demonstraci IvČRN

Jak jistě víte v sobotu proběhla v Brně demonstrace proti islamizaci pod záštitou hnutí Islám v České republice nechceme. Tato demonstrace proběhla poklidně, jde-li to tak říci bez emocí a snahy o vyvolání konfrontace s protidemonstrací pořádanou stranou Zelených a hnutím Žít Brno.

Z této demonstrace bloger Vít Hassan přinesl fotoreportáž, kterou sám označil za objektivní. Nakolik je objektivní se každý může přesvědčit na jeho blogu. Co však Vít Hassan již neřekl byla skutečnost, že se snažil vyvolat konflikt, přičemž kolem jeho osoby byl tým připraven tento konflikt nafilmovat a použít proti hnutí Islám v České republice nechceme.

Nechme však hovořit přímého účastníka demonstrace pana Viktora Lošťáka:

"Spolu s ostatními řečníky jsem zhruba půl hodiny čekal v prostoru vyhrazeném pořadateli. V tomto prostoru se pohybovala řada novinářů a dalších osob. Od samého začátku se z nich vyčlenil muž v oranžové vestě, jehož totožnost jsem neznal. Upozornil na sebe vyzývavým, fyzicky konfliktním jednáním – strkáním do čekajících řečníků, záměrným vyvoláváním rozepří s pořadateli, vtlačováním se do nevhodných prostor. Jeho chování bylo tak očividně agresivní, že byl záhy přivolán antikonfliktní tým policie.

 Celá situace byla pro mne i další přítomné krajně nepříjemná. Atmosféra na shromáždění byla velmi emotivní, až eruptivní. Plánovitě vyvolávaný konflikt – a každý z nás, připravených řečníků a pořadatelů, jasně viděl, že jde o záměr – hrozil nebezpečným vyhrocením. Zároveň však bylo takřka nemožné agresivního muže odsunout z prostoru a přitom nevytvořit záminku k obvinění z napadení.

 A jak se ukázalo, přesně o to onomu muži šlo. Cíleně se snažil upadnout na nás, kteří jsme stáli a čekali, přičemž jej zabíral kamerou jiný muž. Když se kameraman do záznamu zeptal, cituji „Jak se nyní cítíte, když jste diskriminovaný kvůli barvě pleti“, a „padající“ mu na to přichystanými frázemi odpovídal, bylo jasné, že celý incident je připravenou akcí, která má ospravedlnit pozdější označení shromáždění nálepkou extremismu.

 Onoho muže nikdo nediskriminoval. Policistům argumentoval lživě, že je novinář. Každý novinář ví, že jeho povolání mu nadává žádná práva na to, aby nerespektoval pravidla shromáždění, vnikal svévolně do vyhrazených prostorů, ignoroval pokyny pořadatelů i policie, natož aby vyvolával potyčky. Ten člověk přišel provokovat, vytvořit konflikt a ve spolupráci se zbytkem svého týmu vykonstruovat od začátku vylhanou verzi událostí, v níž on bude diskriminovanou obětí a účastníci demonstrace odsouzeníhodnými extremisty.

 Sledoval jsem muže v oranžové vestě spolu s dalšími členy jeho týmu. Šlo o naplánovanou akci. Muž – jmenuje se, jak jsem později zjistil, Vít Hassan – měl za úkol vyvolat konflikt a oni, vybaveni kamerami, jej při tom natočit."

S dovolením pana Lošťáka z jeho FB

Bloger Hassan se rád prezentuje jako novinář, jako člověk, kterému jde o menšiny, o diskriminované. Rád ukazuje fotografie z demonstrací, které jsou podle něj objektivní. Jenže jak se ukazuje, objektivní podle blogera Hassana je jen to, co on za objektivní považuje a k tomuto účelu neváhá lhát a vyvolávat konflikty.

 Je tedy otázkou na kolik se tomuto člověku dá věřit, co se týče předchozích blogů.

 

 

Novinář anebo popelář?

****

Sdělení redakce: V souladu s Kodexem blogera vkládáme reakci Víta Hassana na tento článek.

Informace uvedené v článku pana blogera Kavky jsou nepravdivé a zavádějící, s jasným záměrem mě dehonestovat. Na sobotní demonstraci iniciativy Islám v České republice nechceme, jsem byl jako fotograf z "druhé strany barikády", pozván přímo jedním z organizátorů akce, což mohu doložit emaily a fcb komunikací s organizátory. Je tudíž logické, že jsem se na akci, kam jsem byl pozván přímo jejími organizátory, nikoho nesnažil provokovat ani nebyl k jejím účastníkům agresivní, což ostatně potvrzuje článek pana Vlastíka Fursta ze stejné demonstrace, ve které se k mé osobě pan Furst vyjadřuje se slovy: "Vše probíhalo v pohodě až na chvíli, kdy jeden řečníků považoval kolegu Víta Hassana za arabského provokatéra. Nahrála tomu ta oranžová vesta, díky které bylo pana fotografa všude plno a některé přítomné možná provokoval i jeho neustálý úsměv."


 
http://vlastikfurst.blog.idnes.cz/c/448538/Demonstrace-zrovna-nemusim-ale.html
 
Agresivně se ke mě naopak choval jeden neinformovaný muž z ochranky, který mě odmítl vpustit za pásku do prostoru, kde byli ostatní fotografové a kameramani. Jeho chování spočívalo v tom, že mě chytil za bundu a snažil se mě z prostoru pro fotografy násilně vyvést ven. Zmíněné násilné chování člena ochranky, se podařilo natočit kameramanovi, který mi sdělil, že je z Tv.Stream a neznám ho. V následném krátkém interview se mě zeptal na to, jak se po tomto incidentu, jako člověk, který přišel akci fotografovat, cítím. Po příchodu policie a mém prokázání se, jsem byl do místa pro fotografy vpuštěn. Průběh demonstrace jsem poté fotil a nikoho neobtěžoval. V její polovině na pódium se svým fanatickým projevem vystoupil pan Viktor Loštík a celý předešlý incident s neinformovaným členem ochranky v něm označil za "záměrnou provokaci z mé strany, jenž byla údajně předem domluvená s kameramanem, tak, abych mohl všude tvrdit, jak jsem na podobných akcích diskriminován" K tomuto uvádím, že mezi mnou a kameramanem předem nic dohodnutého nebylo, jelikož ho ani neznám. Kdybych se s ním býval znal, jak lživě uvedl pan Lošťák, tak bych na svoji obranu logicky zveřejnil i jím natočené video, ve kterém se mě člen ochranky pokouší násilně vyvést pryč z místa pro fotografy. K dokreslení fanatického a nenávistného projevu pana Viktora Lošťáka, kterým se snažil zdiskreditovat mojí účast na akci, přikládám i video natočené přímo organizátory akce, kteří se mi za jeho chování po jejím skončení, omluvili.
https://www.youtube.com/watch?v=Ar0oi4VV5Bg

 

 

 

 

 

Autor: Martin Kavka | úterý 17.2.2015 14:33 | karma článku: 39,49 | přečteno: 3324x