Josef František, hrdina bitvy o Británii

Jméno Josefa Františka není tak známé jako jména jiných československých pilotů, kteří se zúčastnili letecké bitvy o Británii. Je to dáno i tím, že Josef František nelétal v žádné československé peruti, ale v polské 303. Létal v té nejlepší peruti a sám byl nejlepším pilotem 303. polské stíhací perutě.

Josef František, stejně jako mnozí další, po obsazení naší země nacisty, odešel do Polska, kde bojoval na straně Poláků proti nacistům.  Po porážce Polska odešel přes Rumunsko do Francie a později, když Francie podlehla wehrmachtu, do Velké Británie, kde se stal jedním z pilotů polské 303. perutě.

Britové zpočátku polským pilotům nedůvěřovali. Nevěřili, že by něco mohli dokázat, když Polsko tak rychle podlehlo Německu. Že se mýlí, ukázal první cvičný let ve formaci, který se nakonec změnil na bojový a 303. peruť dosáhla svého prvního sestřelu a to díky Ludwiku Paszkiewiczovi. To prolomilo britskou nedůvěru a piloti 303. stíhací perutě dostali povolení k ostrým bojovým akcím.

2. září 1940 je dnem, kdy bylo zaznamenáno první sestřelené letadlo pilotem Josefem Františkem. Toho dne, skupina šesti letadel vedená Johnem Kentem byla poslána do akce proti 150 německým letadlům. Poláci nečekali na  rozkazy a vlítli přímo do středu německých bombardérů a Messerschmittů, čímž narušili celou formaci a začali sestřelovat jednotlivá letadla. Každý z pilotů dosáhl sestřelu. Po boji se letka vrátila na základnu, chyběl jen Josef František a ještě jeden polský pilot, kteří opustili skupinu a pronásledovali německá letadla až na francouzské pobřeží.

Po této bojové akci večer obdržela 303. stíhací peruť telegram od vícemaršála Keitha Parka "Velitel skupiny oceňuje útočného ducha dvou polských pilotů, kteří dnes pronásledovali nepřítele až na samou hranici Francie". Všichni však nebyli tak nadšeni jako pan vícemaršál. Ronald Kellett toto nazval nezodpovědností a hazardováním se životem. Josef František však reagoval po svém. Řekl, že přišel zabíjet Němce a že létá sám. Když vedení letky vidělo, že s Františkem nehnou, dostal nakonec povolení létat sám mimo skupinu.

Sestřely Josefa Františka utěšeně narůstaly, stejně jako skóre celé 303. stíhací perutě. Polští piloti byli oslavováni a všude vítáni. Stali se sexuálními idoly anglických žen a dívek a britský tisk je nazýval "Naši zářivý chlapci". Ne každý však byl Poláky nadšen. Jedním ze skeptiků byl plukovník Stanley Vincent a když 7. září 303. stíhací peruť dosáhla 16 sestřelů za méně než 15 minut, tak se rozhodl, že si to sám ověří.

11. září, při další bojové akci, letěl plukovník Vincent za polskou formací. To co uviděl jej natrvalo přesvědčilo o bojových kvalitách polských pilotů. Později napsal "Poláci je rozprášili a brali jednoho po druhém. Vzduch byl najednou plný hořících letadel, padáků a kusů ustřelených křídel. Bylo to hrozně rychlé a ohromující. Pokaždé, když jsem dostal nepřátelské letadlo do zaměřovače, objevil se polský pilot a letadlo sestřelil".

Poláci měli jinou bojovou taktiku, než bylo zvykem u britských perutí. Zatímco Britové učili své piloty střílet ze 400 yardů, Poláci se přibližovali na 100 yardů, což bylo v rychlostech kolem  600 km za hodinu nebezpečné, ale jak se ukázalo, tak velmi účinné.

Josef František se zúčastnil všech těchto akcí a postupně se stával nejlepším pilotem nejen 303. stíhací perutě, ale také nejlepším pilotem v bitvě o Británii. Dne 17. září obdržel jako první zahraniční pilot britské vyznamenání za odvahu. Při předávání vyznamenání plukovník Stanley Vincent pronesl tato slova "Prokázal jedinečnou odvahu a vždy útočil i proti velké přesile nepřátel"

Nedlouho po té, 8. října 1940 při cvičném letu zahynul. Okolnosti jeho smrti jsou nejasné. Existuje několik variant, z nichž nejpravděpodobnější je ta, že se předváděl před svým děvčetem ukázkou akrobatických prvků a při tom se na něm projevilo vyčerpání z bojových akcí.

Josef František dosáhl od 2. září do 30. září celkem 18 sestřelů nepřátelských letadel. 17 potvrzených a jeden pravděpodobný. Stal se nejúspěšnějším pilotem 303. stíhací perutě, ale také nejlepším zahraničním pilotem. Jako první cizinec Josef František obdržel britskou Distinguished Flying Medal se stužkou (podruhé udělenou) a také nejvyšší polské vojenské vyznamenání Virtuti Militari.

Pro Josefa Františka bylo možná dobře, že se nedožil konce války a neviděl, jak polští a českoslovenští piloti bojující v Británii jsou zavírání do komunistických kriminálů a jak znovu utíkají ze svých vlastí. Tentokrát ne před nacisty, ale před komunisty.

 

Autor: Martin Kavka | sobota 1.11.2014 13:35 | karma článku: 23,32 | přečteno: 869x